Logo hetkanton.nl


Ingezonden stuk: De donkere kant...

Voor het tweede jaar beleef ik het 'genoegen' om het Parkfeest in de hoedanigheid van Heuvelondernemer mee te mogen maken; het stemt me niet blij. Onbegrijpelijk dat de organisatie vergunning heeft gekregen om, althans daar ga ik gemakshalve maar even van uit, de helft van het mooiste plein van Oosterhout in stemmig zwarte panelen om te toveren tot een allée gehuld in diepe rouw. Daarbij de toegang tot diverse panden belemmerend, Heuvel 19 en enkele kantoorpanden haast niet meer te bereiken, en de horecagelegenheden Allora en Het Oosterhouts Filmcafé perfect aan het oog onttrokken.

De verbazing, vleugje woede ook wel, is daarom zo groot omdat onze gemeenschap onlangs na een gedegen onderzoek heeft besloten dat de Heuvel een plein met een prettige uitstraling moet worden waarbij de verblijfsfunctie moet worden verhoogd. Inderdaad in de toekomstige tijd geschreven, daarbij in het heden dus nog maar eens inpakken in het zwarte plastic nu het nog kan? Is het daarom?

Maar verbazing ook over het feit dat het wettelijk nu ook niet kan, althans niet zou mogen kunnen. In de Algemene Plaatselijke Politieverordening staat toch helder dat installaties die het doorzicht belemmeren, met name bij terrassen, niet zijn toegestaan.
Als een horeca ondernemer, al is het maar een glazen wand evenwijdig aan zijn pand plaats, komt er een toezichthouder die hem maant om de transparante windkering weg te nemen. Het zou te zeer het zicht belemmeren en dat is niet veilig.

Hier nu worden twee complete ondernemingen achter zwart plastic geplaats, met terras en al. Geen ambtenaar die zich afvraagt hoe het met de veiligheid is? En waarom? Achter het zwarte plastic is het voornamelijk leeg, de organisatie van het Parkfeest wil een privé parking op de Heuvel. Dat mag natuurlijk niemand zien. Wat er zich achter dat scherm afspeelt mag natuurlijk ook niemand zien. Voor de veiligheid. Maar het vormt ook een barrière (zeker geen uitnodiging) voor de bezoekers om de binnenstad te bezoeken.De omzetschade voor de diverse ondernemingen, is fors. Twee weken lang een belemmering in de bereikbaarheid dan wel weggestopt achter rouwzwart plastic. Wie gaat dat betalen?

-De organisatie van het Parkfeest? Die hebben nog nooit wat van zich laten horen...

-De gemeente waar de litigieuze vergunningen zijn afgegeven? Ook goed in het doorwijzen, maar die zijn uiteindelijk wel aansprakelijk voor deze zeer ongewenste en gevaarlijke toestand.

-De ondernemingen die het overkomt blijven gewoon met de strop zitten.

Dat zal het wel zijn.

Oosterhout Bruist met het Parkfeest dat is zeker, maar achter rouwzwarte panelen, afgeschermd van de binnenstad. Door de huidige uitvoering lijkt het alsof het ongewenst is dat bestaande Oosterhoutse ondernemers (andere dan die gecontracteerd zijn om op het festival terrein aanwezig te zijn) profijt kunnen hebben van de bezoekers van het evenement.

Het Parkfeest is een mooi evenement dat Oosterhout onderscheidt, maar het heeft voor een aantal ondernemers wel een behoorlijke zwarte kant door de manier waarop het nu wordt uitgevoerd.

Die uitvoering levert dus nogal wat schade op voor een aantal ondernemers en daar zou in voorzien moeten zijn door ofwel de organisatie ofwel de gemeente.

Jos Gorisse
Directie
Oosterhouts Filmcafe B. V.

reageer als eerste
Meer berichten