Logo hetkanton.nl


Vol enthousiasme vertelt Wien de Graaf elke keer opnieuw aan de vele honderden bezoekers haar verhaal: 'het gaat wel over je eigen werk, hè!'
Vol enthousiasme vertelt Wien de Graaf elke keer opnieuw aan de vele honderden bezoekers haar verhaal: 'het gaat wel over je eigen werk, hè!' (Foto: Casper van Aggelen)

'Het kan hier allemaal wel!'

OOSTERHOUT / KATS - Een kunstroute over het hele eiland Noord-Beveland, waarvan in het idyllische plaatsje Kats het epicentrum ligt. In het schattige plaatselijke kerkje exposeert de Oosterhoutse kunstenares Wien de Graaf, op uitnodiging.

'Wat doet een Oosterhoutse kunstenares in een kerk in Zeeland?' is de binnenkomende vraag aan Wien de Graaf, terwijl het publiek ook aan en afloopt. 'Ik ben een tijdje geleden al gevraagd om hier te komen exposeren en het is hier echt leuk, charmant zelfs. De kerk wordt door de inwoners van het dorp zelf onderhouden en eigenlijk alleen nog maar gebruikt voor uitvaarten en trouwerijen', vertelt Wien met haar aanstekelijke enthousiasme.
Waar Het Kanton ook voor naar Zeeland reed, was het bevreemde feit dat dáár wel een Oosterhoutse kunstenares in een kerk exposeert en dat er tijdens de aankomende Biënnale in de Heilige Driehoek geen plaats voor lokale kunst en haar makers is ingeruimd. Wien: 'Zonder twijfel zijn er echt een aantal hele goede kunstenaars geselecteerd om deel te mogen nemen aan die tweejaarlijkse tentoonstelling - waarom hebben ze er geen driejaarlijkse van gemaakt - maar er hadden er zomaar een paar tussen kunnen staan. Neem Piet Hohmann, Paul Elshout en Helen Vergouwen maar eens. En eerlijk gezegd: stiekem vind ik het ook jammer dat ze mij niet vroegen...' en om die bewering kracht mee te geven, volgt een hele grote glimlach en een knipoog.

Wien de Graaf is best serieus in haar kritiek naar de organisatie van de Biënnale. 'Wel worden we nu gevraagd om workshops te geven over de kunst in de Heilige Driehoek, maar voor Oosterhoutse kunstenaars zelf is geen plaats. Dat er na redelijk wat rumoer nu een plaatsje is ingeruimd om de documentaire te laten zien die Wilma Rekkers maakte over Geert Kollau, is een schrale troost', aldus Wien. Geert Kollau is op dit moment het exportproduct van Oosterhout wat kunst betreft en Wilma Rekkers wint grote documentaireprijzen. Haar onlangs getoonde docu over kunstenaar Piet Hohmann en zijn fysieke aftakeling als gevolg van Alzheimer en dementie is reeds geselecteerd voor een documentairefestival in Ierland.

De Biënnale in de Heilige Driehoek begint met het thema 'Liefde' over een paar weken. De organisatie heeft er voor gekozen een curator van buiten te halen. De in Oosterhout geboren Guus van den Hout woonde en werkte onder andere in Amsterdam en Antwerpen. Veel deelnemende kunstenaars komen dan ook uit die twee steden vandaan. En met 'Liefde' hadden lokale kunstenaars ook hun weg geweten.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox