Logo hetkanton.nl


Andy Marcelissen
Andy Marcelissen

Column Andy Marcelissen: Hangjongeren

Je hebt ze in soorten en maten. Daardoor is het héél verstandig om ze allemaal over één kam te scheren. Ze zijn namelijk allemaal lastig. Alleen al doordat harde muziek bij de hangjongerencultuur hoort. De hangjeugd van tegenwoordig vindt het leuk om relaxed met elkaar te chillen in autootjes die volgebouwd zijn met geluidsboxen. Wat ze elkaar dan te vertellen hebben? Niks! Probeer maar eens boven die muziek uit te komen. En geloof me, ze draaien geen muziek van Mieke Telkamp. In geen enkel oorlogsgebied hoor je zo'n bak met geweld dat het gehoororgaan teistert, terwijl een stukje verderop een groepje dove bejaarden staat te petanquen.

Oké, ik was vroeger misschien ook wel een hangjongere. Wij stonden ergens bij elkaar en als de verveling dan toesloeg, dan was het ineens een hangplek. We hadden het niet eens in de gaten. Het bij elkaar zijn, hield niet meer in dan wat loze dreigementen creëren.

'Zullen we dadelijk met z'n alleen de brievenbus van juffrouw Nollen vol pissen?' We moesten er vervolgens om lachen, dachten er even over na en vervolgens deden we het niet. En gingen verder met zwijgen.

Wij riepen bijvoorbeeld zomaar wat naar voorbijlopende mensen. Dingen waar ze niks mee konden. 'Hey jij daar! Met die broek! We hebben je wel door hoor! Ga lekker CDA stemmen! Of aardappelen!' Dan zag je zo iemand verbaasd omkijken. En wij deden dan net of we een contactlens zochten.
Of we schreeuwden keihard 'Homo!' naar een vrouw. Het stelde allemaal niet veel voor. Er werd om gelachen en ze liepen verder. Tegenwoordig moet er ook van alles gesloopt worden. Bushaltehokjes of toestellen in een speeltuin. Wij waren anders.

Als ik zie dat er ergens een hangplek ontstaat, dan ga ik er gewoon tussen staan. Dat zorgt voor onrust. Hangjongeren vinden het niet prettig als er een hangoudere bij is. Daarna wacht ik op de eerste reactie. Meestal is dat zoiets als: 'Hee kale! Ga ergens anders staan stinken!' Vervolgens zet ik dan een muziekje op. Van Beethoven.

Dat doe ik dan een dag of drie. En voilà, ze gaan ergens anders hangen.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox