Werelddierendagtaart voor varkens van Vaartse Hoeve

Varkens zorgen niet alleen voor een lekker stuk vlees op ons bord, maar ook voor tal van andere belangrijke ingrediënten in producten die we bijna dagelijks gebruiken zoals tandpasta, inkt, snoep en shampoo. Om hun dieren tijdens Werelddierendag extra in het zonnetje te zetten, trakteert de familie Lodewijks van de Vaartse Hoeve haar varkens dinsdag 4 oktober op een speciale werelddierendagstaart die door studenten bloemsierkunst is gemaakt. Maar liefst drie klassen van basisschool st Agnes uit Dongen komen varkenshoudster Astrid Lodewijks helpen. Ze leren die dag meteen iets over de varkenshouderij.

Speciale zichtstal waar iedereen altijd welkom is om naar de varkens te kijken

Moderne varkenshouders willen graag laten zien hoe ze voor varkens zorgen. Daarom investeerde de familie Lodewijks in Dongen in een speciale zichtruimte waar iedereen op elk moment van de dag kan binnen stappen. Astrid en Christiaan Lodewijks laten op 4 oktober zien hoe jonge biggen opgroeien tot volwassen varkens. De varkens die nu op deze boerderij leven, komen er als ze 10 weken oud zijn. De varkens wegen dan ongeveer 25 kilo. Na vier maanden, als ze zwaar genoeg zijn, worden ze verkocht voor het vlees dat onder andere wordt afgezet via de eigen boerderijwinkel. In de educatieve kijkstal van de Vaartsehoeve kunnen bezoekers elke dag zien wat de varkens eten, hoe ze luieren en spelen met het speciale varkensspeelgoed. De Vaartsehoeve is een voorbeeld van een bedrijf dat vanwege haar ligging onvoldoende mogelijkheden had om zich verder te ontwikkelen. Door minder varkens te houden en het vlees van haar eigen varkens zelf voor een eerlijke prijs te verkopen vanuit de boerderijwinkel, kon het bedrijf blijven bestaan.

Werelddierendagtaart gemaakt van overgebleven voedsel dat varkens graag eten

Speciaal voor Werelddierendag op dinsdag 4 oktober aanstaande, liet Astrid Lodewijks studenten bloemsierkunst een werelddierendagtaart maken uit ingrediënten die vaak worden verwerkt in varkensvoer. Het zijn reststromen uit de voedingsindustrie zoals brood, snoep, koek, groenten en fruit. De kinderen uit drie klassen van basisschool st Agnes uit Dongen mogen de taart aansnijden en aan de varkens voeren. Ze kunnen dan meteen een kijkje nemen in de varkenshouderij van de Vaartse Hoeve.

Lees ook

Meer berichten