Logo hetkanton.nl


Andy Marcelissen
Andy Marcelissen

Column Andy Marcelissen: Zwemles

Mijn nichtje gaat op zwemles. Ze is pas vijf jaar, maar dan ben je tegenwoordig al een late. Kinderen wordt steeds jonger het water in gegooid. Sterker nog; er zijn zelfs al onderwaterbevallingen in een zwembad, waarbij de baby niet eerder boven water mag komen, alvorens er door het gat is gezwommen. De baby heeft al een A-diploma, nog voordat de navelstreng is doorgeknipt.

In mijn tijd was dat anders. Er zaten toen ook geen ouders langs de kant, want de zwemlessen waren in een buitenbad. We waren al blij als geen laag ijs op lag en we er zonder kleerscheuren in konden springen. Het was altijd afwachten of er een badmeester langs het bad stond of een rayonhoofd uit Friesland.

Hedendaags worden de lessen afgewerkt in een sauna waar het zestien miljoen graden is. Op de tribune van die waterkoker zitten ouders verveeld de chloordampen weg te geeuwen en door hun Facebookpagina's te scrollen.

Ik was een bizar slechte zwemmer. Op het land ging het nog wel. Op asfalt was ik veruit de snelste zwemmer ter wereld. Ik denk ook dat het begrip droogzwemmen door mij is ontstaan. Maar eenmaal in het water leek de borstcrawl van mij meer op insecten doodslaan. Je zag heel veel opspattend water, maar geen zwemmer die vooruit ging. Ik was heel erg bang voor water. Niemand kwam bij het watertrappelen zo ver boven het water dan ik. Het leek alsof ik over het water liep.

Ik zat al in de derde klas van de MAVO toen ik op mocht voor mijn A-diploma. Op school had ik me afgemeld voor een tandartsbezoek. Als volwassen puber stond ik tussen de kleuters bij de startblokken. De kinderen dachten dat ik iemand van de examencommissie was. Ik zwom de peuters het snot voor de neus, haha. Want zo ben ik dan ook wel weer. Een uurtje later meldde ik me weer op school. Met een natte kuif. Mijn zwemdiploma diep weggestopt tussen de boeken. Ik zei dat ik op moest voor mijn A-diploma. Iedereen lachen. 'Die Andy kan ook nooit eens serieus zijn'. Tja, een grappenmaker kan soms maar beter de waarheid vertellen. Niemand die het gelooft.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox