Het gehele interview met Geralda is volgende week via internet bij radio-programma Jes! te beluisteren op: www.rozoradio.nl/jes . Op maandag van 10.00-12.00 uur en op woensdag in herhaling van 20.00-22.00 uur. Of via de app: simple radio/Rozo radio.
Het gehele interview met Geralda is volgende week via internet bij radio-programma Jes! te beluisteren op: www.rozoradio.nl/jes . Op maandag van 10.00-12.00 uur en op woensdag in herhaling van 20.00-22.00 uur. Of via de app: simple radio/Rozo radio.

Jes! Geralda heeft een boodschap!

LEERDAM/OOSTERHOUT - De Leerdamse Geralda den Ouden werkt als verzorgende in de thuiszorg voor ouderen, waar een schrijnend personeelstekort is. Ze vond dat het zo niet langer kon en ondernam actie: deze zomer deelde ze haar zorgen op Facebook met een brandbrief aan premier Rutte. Het onverwachte gebeurde: haar brief ging viraal en Geralda's verhaal verkreeg hierdoor landelijke bekendheid. Er werd over haar geschreven in de dagbladen, ze schoof aan bij radioprogramma's, was te zien op tv, werd uitgenodigd door politici én ze is binnenkort te beluisteren bij Jes! Dit krachtige mens zit niet bij de pakken neer en laat van zich horen!

Geralda heeft een duidelijke mening over over de nijpende situatie in de thuiszorg: "Er is destijds besloten dat medewerkers in de functie van helpende een (hogere) opleiding moesten gaan volgen. Deden ze dat niet, dan konden ze vertrekken. Juist deze mensen zijn van enorme waarde in de zorg en kunnen de aandacht en liefde geven die nodig is. Daarnaast moeten mensen langer thuis blijven wonen, waardoor de zorgvraag complexer is geworden. Dit kan een mantelzorger niet altijd ondervangen: die is vaak al overbelast. Wij kunnen in de thuiszorg deze grotere zorgvraag niet opvangen door het aanzienlijke personeelstekort, het ontbreekt ons aan middelen. We hebben de politiek nodig om dat op te lossen."

Ook de gemeente Oosterhout onderkent het probleem: "Ik herken de signalen en deel de zorgen over voldoende en goed personeel voor verpleging en verzorging aan huis. Als de thuiszorg wegvalt door het gebrek aan personeel, dan ontbreekt er een hele belangrijke schakel in de ketting," aldus wethouder Marian Witte.

Maar als gemeente is het lastig om écht iets aan de oorzaak te doen. De gemeente helpt bijvoorbeeld middels ondersteuning van mantelzorgers, mobiliteitsoplossingen en dagbesteding. Maar de zorgaanbieders en politiek Den Haag beslissen over het personeel in de ouderenzorg.

Om die reden was Geralda's brief dan ook gericht aan Mark Rutte. Ze daagde hem zelfs uit om mee te werken en haar team zo voor 'een paar uur per week uit de brand te helpen'. Meewerken heeft hij niet gedaan, wel kreeg ze een brief van hem terug waarbij ook hij aangaf de situatie schrijnend te vinden. Maar op haar werk merkt Geralda hier echter nog niets van. Toch blijft ze met vastberadenheid haar boodschap uitdragen. Veel mensen klagen over hun situatie, maar Geralda laat zien dat je op kunt staan en je omstandigheden aan kunt kaarten. En als het aan deze actie-gerichte dame ligt, is de volgende stap een demonstratie op het Malieveld!

Heeft u tips over helden? Mail deze dan naar: jessica@rozoradio.nl

tekst/foto: Jessica Voets

Meer berichten