Column Andy Marcelissen: Overdenking

Foto: Casper van Aggelen

Te midden van kerst- en nieuwjaarsgeweld, wel- of niet gemeende zoenen, vervloekingen, kerstborrels, buffetten en champagne, schieten woorden mij tekort. Mag het even stil zijn? We wensen elkaar een gelukkig Nieuwjaar, maar ondertussen bibberen we van onzekerheid. We hebben steeds meer moeite met vooruit blikken. De wereld zit juist in de fase van het angstvallig achterom kijken.

Bij het evalueren van het oude jaar worden de mislukkingen en niet gehaalde doelen uitvergroot tot bovenmenselijke proporties. Kijk naar het jaaroverzicht van 2017 en huil mee. Oorlogen, honger, vluchtelingen, epidemieën, terreur. De wereld staat in brand. En in de schemer van een willekeurige donkere decembermiddag lijkt het nieuwe jaar griezelig lang en onheilspellend.

Met een gemaakte lach van oor tot oor, proostend met een glas glühwein in de ene hand en een oliebol in de andere, wensen we elkaar een gelukkig 2018 en denken ondertussen: laat dit in godsnaam niet het jaar zijn van het herseninfarct, het fatale ongeluk of het slechte nieuws van de arts. In dat licht valt de degradatie van je favoriete club, een echtscheiding, een witte Zwarte Piet, of je moeten uitkleden voor een regisseur nog mee.

Tot overmaat van ramp is de eerste januari een vrije dag. Een van de weinige vrije dagen ook nog, waarop het hele openbare leven stil ligt. Onuitgeslapen en een lichte kater. Teveel tijd om na te denken.

Die vrije dag op 1 januari, daar zit niemand op te wachten. En om het een feestdag te noemen slaat helemaal nergens op. Net als ieder ander ligt u op 1 januari te lang in bed, verveelt u zich de pleuris en bent u maar wat dankbaar zodra het normale leventje weer begint en er geen tijd meer is om al te ver vooruit te kijken. Onze toekomst is vandaag. Morgen is nog zo ver weg. Gooi de agenda's weg en sla de boeken open uit het verleden. Sluit vervolgens je ogen en overdenk de warmste koesteringen.

Leef met de dag. En geniet vooral van al het mooie dat achter ons ligt. Ik wens u een heel gelukkige dag. Dat wens ik u morgen weer. En overmorgen. En…

Meer berichten