Burgemeester Stefan Huisman op werkbezoek in Oosterhout (foto: Casper van Aggelen)
Burgemeester Stefan Huisman op werkbezoek in Oosterhout (foto: Casper van Aggelen) (Foto: Casper van Aggelen)

Wie is de baas van de gemeente?

Op 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Dat lijkt nog ver weg. De lokale politiek is een onderwerp waar u zich vast niet dagelijks mee bezighoudt. In opmars naar de gemeenteraadsverkiezingen verschijnt er regelmatig een aflevering van 'Hoe werkt lokale politiek?' in deze krant. Hierin maken wij u wegwijs in de politieke jungle, zodat u in maart precies weet waarom het belangrijk is om te gaan stemmen.

Regio - Waar begin je als je iets over de lokale politiek wilt weten? Bij de burgemeester natuurlijk! Zo gingen wij vol vragen naar het stadhuis in Oosterhout. De baas van de gemeente, die weet ons vast alles te vertellen over de gemeenteraadsverkiezingen. Burgemeester Huisman deed dit ook vol enthousiasme. En hij wist ons te verrassen met een aantal onverwachte antwoorden.

Baas van de gemeente?

De gemeenteraadsverkiezingen, daar heeft de burgemeester inhoudelijk niks mee te maken. De burgemeester wordt namelijk gekozen voor een periode van zes jaar, in tegenstelling tot de gemeenteraad die vier jaar zit. Want, de burgemeester is toch het hoogste ambt binnen de gemeente? Fout. Het is de gemeenteraad die de beslissingen neemt, volgens de burgemeester. Daarmee maakt hij ons gelijk duidelijk waarom het zo belangrijk is om te gaan stemmen op wie er straks in de gemeenteraad plaatsnemen. Want dat zijn de mensen die het echt voor het zeggen hebben.

Wie zitten in gemeenteraad?

Wie zijn de mensen die in de gemeenteraad zitten? En wat doen ze? Hebben ze ervoor geleerd? Is het een baan? Krijgen ze betaald? En wat doen wethouders? Worden zij ook gekozen? De komende tijd gaan wij op zoek naar de antwoorden op al deze vragen. Want dat ene gesprekje met de burgemeester maakt duidelijk dat er nog een hoop te leren valt over lokale politiek.

Meer berichten