Het gehele interview met Maurice is volgende week via internet bij radio-programma Jes! te beluisteren via: rozoradio.nl/jes Op maandag van 10.00-12.00 uur en op woensdag in herhaling van 20.00-22.00 uur. Via de app: simple radio/Rozo radio. Tips kunnen naar: jessica@rozoradio.nl
Het gehele interview met Maurice is volgende week via internet bij radio-programma Jes! te beluisteren via: rozoradio.nl/jes Op maandag van 10.00-12.00 uur en op woensdag in herhaling van 20.00-22.00 uur. Via de app: simple radio/Rozo radio. Tips kunnen naar: jessica@rozoradio.nl (Foto: jessica voets)

Jes!-interview: "Ik bepaal eigen kwaliteit van leven"

OOSTERHOUT - De 47-jarige Maurice van den Hout was 20 jaar oud toen hij een hoge dwarslaesie opliep tijdens een rugbyspel. Sindsdien is hij invalide en beweegt hij zich in een rolstoel. Ondanks alles weet hij positief door het leven te gaan, bijgestaan door zijn hulphond. Zijn voormalige hond heeft hem zelfs 'voorgesteld' aan zijn huidige vrouw!

Maurice stond als jongeman vol in het leven. Hij werkte als grafisch monteur, deed vrijwilligerswerk en speelde rugby. Tot dat bewuste moment toen tijdens een rugbywedstrijd het ondenkbare gebeurde: bij een 'scrum' duwden de mannen op elkaar in, waardoor er zoveel druk op het lichaam van Maurice stond dat zijn nekwervels verschoven, met als gevolg een hoge dwarslaesie. Hij zal voor de rest van zijn leven in een rolstoel zitten.

Maurice heeft geen gevoel vanaf zijn schouders tot en met zijn benen. Zijn armen hebben hun functie gedeeltelijk behouden en zijn handen kan hij beperkt gebruiken. Een revalidatieproces volgde: "In het begin was ik chagrijnig. Ik moest alles weer opnieuw aanleren: Dingen oppakken, spullen leren vasthouden, het voelde alsof ik weer in de kleuterklas zat. Maar ik heb er veel geleerd. Bijvoorbeeld ook hoe ik mentaal het beste met mijn beperking om kon gaan. Zo heb ik leren kijken naar voordelen in plaats van nadelen. Ik ben toen zelfs weer (rolstoel)rugby gaan spelen."

Naast hulp aan huis kreeg hij een hulphond toegewezen, die hem bijvoorbeeld helpt bij het uittrekken van zijn jas, de was uit de wasmachine halen en bij het openmaken van deuren. Zijn hulphond beschouwt hij als een maatje die hem tot grote steun is. Maurice besloot daarom om zich in te zetten als vrijwilliger voor Hulphond Nederland, waar hij zijn huidige vrouw Corinne ontmoette. "Mijn hulphond heeft haar destijds voor mij uitgezocht: Onze honden vonden elkaar meteen aardig en daardoor zijn wij met elkaar in gesprek geraakt. En om die honden nu uit elkaar te halen, dat doe je ook weer niet. Dus toen ben ik maar met haar getrouwd", zegt Maurice lachend.

Het lijkt wel één groot positief verhaal als je naar Maurice luistert. Het zou heel logisch zijn als hij soms ook moeilijke momenten heeft? Hij antwoordt dat het wel eens lastig is, maar dat hij zichzelf dan weer weet te herpakken en haalt hierbij zijn favoriete uitspraak aan:

"De kwaliteit van je leven hangt niet af van wat er met je gebeurt, maar hoe je er op reageert. Aan het eerste kun je niet zo veel doen, aan het tweede alles. En dat proberen we dan ook", aldus een stralende Maurice.

www.hulphond.nl

tekst: Jessica Voets

Meer berichten