Column Andy Marcelissen: Totaal van de wereld

Foto: Casper van Aggelen

Een groep mannen, bij elkaar gedreven door een evenement met de naam: Herenzitting. Het is in het carnavalszuiden momenteel weer in ieder gehucht, plaats of stad hèt feest waar het manvolk op af rent. Grote en kleine gezelschappen met aangeschoten kerels, die in die toestand nog maar één doel hebben: helemaal dronken worden. En dat lukt altijd.

's Morgens in alle vroegte komen ze al bij elkaar in het café. Dat begint nooit met een bakje koffie, nee, nee. En dan vierkant uitgelachen worden zeker? Wanneer om 11.11 uur alle mannen hebben plaatsgenomen in de zaal, is de helft al aardig op weg om de doelstelling van die dag vroegtijdig te gaan halen. Sommigen zien het verschil al niet meer tussen een zak chips en bord bitterballen. Er wordt gezongen en gejoeld. De kerels raken langzamerhand in een heerlijke roes. Ze hangen aan elkaar, ouwe jongens krentenbrood, alle vrienden worden gezamenlijk één grote vriend.

In deze sfeer mag ik vaak de boel proberen te vermaken. En ik moet zeggen; dat gaat me altijd behoorlijk goed af. Ik ken inmiddels de trucjes. Mannen hebben, hoe dronken ze ook zijn, toch altijd de drang om te lachen. Soms zit er een rot appeltje tussen. Die spreek je dan even aan, wordt vervolgens door de hele tent uitgelachen en je kunt weer verder. Opgelost. In een uitzonderlijk geval heb je te maken met een volhouder die meent de aandacht blijvend van je over te nemen. Ik maakte dat vorig jaar mee in Venlo.

De jongeman was al twee keer door mij terecht gewezen. De eerste keer nog rustig. De tweede keer vloekte ik er al een keer bij. Maar bij de derde keer heb ik de knaap die mijn optreden aan het verzieken was volledig weggeblazen. Ik zag vanuit mijn ooghoeken dat 'ie door de 'security' buiten werd gezet.

Even later verliet ik de zaal en zag dat de etterbak naast mijn auto op de grond zat. Hoofd tussen zijn knieën. Totaal van de wereld. Ik ben naar mijn auto toe geslopen, zachtjes ingestapt en weggescheurd. De vlegel bleef roerloos zitten.

En toch blijft het leuk!

Meer berichten