Bewoners TICOhuis ontvangen sleutels

OOSTERHOUT - Het TICOhuis aan de Mathildastraat in Oosterhout nadert zijn voltooiing. De aannemer heeft het pand opgeleverd. De bewoners hebben vrijdag 5 januari de sleutel ontvangen van hun appartement uit handen van Paul Borger, voorzitter Stichting TICO. Dit ging gepaard met een intern feestje voor bewoners en ouders. Tot in de late uurtjes werd er flink gedanst tijdens de disco in het nog lege TICOhuis.

Het TICOhuis is een initiatief van ouders die 16 appartementen gerealiseerd hebben voor hun kinderen met een verstandelijke beperking. Gezamenlijk zelfstandig wonen met 24 uurs zorg. Zorgen en ontzorgen zijn de sleutelwoorden in dit project. Professionele zorg voor de bewoners en ontzorgen voor de ouders, zodat zij met een gerust hart hun zoon of dochter er kunnen laten wonen. Dat hun kind gezamenlijk met de medebewoners een prachtige toekomst tegemoet gaat.

Het realiseren van het TICOhuis heeft ruim één jaar tijd in beslag genomen. Een ongekend korte tijd voor dit soort projecten. Voorzitter Paul Borger van de Stichting TICO was dan ook zeer trots om de sleutels te kunnen overhandigen. "Het was een geweldige avond. De bewoners hebben er lang naar uitgekeken. Want het afgelopen jaar hadden we zeker één keer per 6 weken een ouders- en bewonersbijeenkomst om als Stichting iedereen bij te praten over de vorderingen. Soms gingen we ook in het gebouw kijken dat van een school verbouwd is tot het appartementencomplex. Na het slopen en de ruwe indeling zagen we na de zomer het appartementencomplex steeds meer vorm krijgen. Tot afgelopen vrijdag, dat we eindelijk er in mochten en iedereen zijn prachtige tot in de puntjes afgewerkte appartement kon betreden".

In de maand januari hebben de toekomstige bewoners en hun ouders de tijd om het appartement in te richten. "Wonen kan er vanaf 4 februari", licht Paul Borger toe. "Vanaf 1 februari treedt ons personeel in dienst en bieden we als Stichting de zorg, 24/7. Omdat het een totaal nieuw team is gaan onze mensen eerst een paar dagen aan de slag met teambuilding, om vanaf 4 februari de bewoners te ontvangen. Zij zullen stapsgewijze, dus niet allemaal tegelijk, hun intrek nemen. Een spannende tijd, want alle bewoners gaan voor het eerst zelfstandig wonen. Ik heb er alle vertrouwen in dat goed gaat verlopen. Al zal er vast af en toe heimwee zijn. Zowel bij onze bewoners, als bij de ouders".

De officiële opening van het TICOhuis zal plaatsvinden in het weekend van 12 en 13 april. "Daar hebben we bewust voor gekozen", legt Borger uit. "We willen onze bewoners eerst helemaal laten wennen aan de nieuwe woonomgeving. Bovendien is de buitenruimte nog niet ingericht. Maar medio april verwachten we dat alles klaar is en de bewoners met trots hun woning kunnen laten zien aan de Oosterhoutse samenleving tijdens de open dag die we dan organiseren."

Meer berichten