Foto: Peter Bastiaansen

Het geheim van de Oppersauwelaar

DEN HOUT - Remco van Groesen werd onlangs voor de tweede keer op rij uitverkoezen tot Oppersauwelaar in Den Hout. De lat lag hoog dit jaar want ook de andere deelnemers Ernest van den Boogaard, Coen de Rooij, Chiara van den Heijkant, Twan van Meel, Sander van Berkel en Bart Halters waren erg goed. Twee keer meedoen en twee keer winnen, hoe doe je dat? Tijd om eens een Schrobbèlerke te drinken met Remco.

Hoe ben je ertoe gekomen om te gaan sauwelen?

Eigenlijk puur toeval. Vorig jaar waren er te weinig sauwelaars, ik heb toen aangegeven dat ik het wel wilde proberen, en daar heb ik geen spijt van gehad.

Hoe verzamel je de informatie voor je verhaal?

Je moet alles wat er in Den Hout speelt een klein beetje volgen: glasvezel, nieuwe café eigenaar, de Contreie enzovoorts. Dan ben je al een heel eind. Dat zijn belangrijke dingen, en herkenbaar voor het publiek.

Hoe bereid je jezelf voor?

Gedurende het hele jaar schrijf ik dingen op waarvan ik denk, of hoop, dat ze nog van pas komen. Een goede grap op een verjaardagsfeest, of gewoon een plotselinge ingeving. Rond november – december kijk ik naar de lijst met items en zoek ik er dingen uit die bij het verhaal passen en schrijf ik er hier en daar nog wat bij.

Horen jullie als deelnemers elkaars sauwel van tevoren?

Jazeker, tien dagen voor het sauwelen is er een voorleesavond waarop iedere deelnemer zijn sauwel - voor zover die dan af is - voordraagt. Daarmee voorkom je dat grappen in meerdere verhalen voorkomen. Voor mij en de rest van de deelnemers is het ook een goed meetpunt om de reactie van het publiek in te schatten. We geven elkaar op zo`n avond ook tips over bepaalde grappen. De sauwelcommissie is aanwezig bij de voorleesavond om te beoordelen of sommige grappen niet te beledigend of te schunnig zijn.

Heb je ambities voor een groter publiek dan het Houtse sauwelen?

Lastige vraag! Het lijkt me heel erg leuk, ergens anders heeft zoiets een heel andere insteek dan in Den Hout. Hier gaat het over Houtse mensen, gebeurtenissen en plekken en daar weet ik over mee te praten, dus dat maakt het schrijfproces een stuk makkelijker. Ergens anders zoals in Oosterhout is dat weer een heel ander verhaal, dus ik denk dat ik het maar gewoon bij mijn oude vertrouwde Den Hout laat. Maar zeg nooit nooit.

Meer berichten