De voormalige bierbrouwerij De Gecroonde Bel in Oosterhout (foto: Peter van Trijen)
De voormalige bierbrouwerij De Gecroonde Bel in Oosterhout (foto: Peter van Trijen)

Brabantse subsidie voor De Gecroonde Bel

OOSTERHOUT – Al vroeg in de ochtend was er zaterdag belangrijk bezoek aan De Gecroonde Bel in Oosterhout. Gedeputeerde Henri Swinkels van de provincie Noord-Brabant kwam met een delegatie langs, met goed nieuws: de voormalige brouwerij ontvangt een subsidie van 272.847 euro voor restauratie en instandhouding.

Eigenaar Joop Gloudemans is dolgelukkig met de subsidie van de provincie. "We gaan met dit geld de buitenkant opknappen. De gevel restaureren, kozijnen opknappen en het dak repareren. Dat is hard nodig, dus dit geld wordt heel erg goed besteed. We zijn er echt heel blij mee."

PDM

De Gecroonde Bel begon ooit als brouwerij, en kreeg daarna verschillende bestemmingen. Zo werden hier jarenlang de bekende PDM- banden voor videorecorders gemaakt.

Gloudemans kocht het pand 25 jaar geleden om er zijn bedrijf in zonweringen te huisvesten. "Dat verkochten we enige jaren geleden. Nu zijn er meerdere bedrijven in gevestigd."

Tien Brabantse monumenten krijgen in totaal ruim 3 miljoen euro restauratiesubsidie van de provincie.

Gedeputeerde Henri Swinkels overhandigde de beschikking dit weekeinde ook persoonlijk aan vertegenwoordigers van Fort Altena in Werkendam (400.000 euro) en de Maria Magdalenakerk in Geffen (237.190 euro). Zeven andere monumenten ontvingen de beschikking per post.

Identiteit

De subsidie is bij alle monumenten bedoeld voor restauratie en instandhouding van rijksmonumenten. Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur): "De verbindings- en verbeeldingskracht van erfgoed is de basis voor ons erfgoedbeleid. Brabant is bezaaid met erfgoed, van oude kloosters en fabrieken tot forten en molens. Al dat erfgoed vertelt iets over onze identiteit, maakt ons verleden zichtbaar en verbindt ons er mee. Dat willen we zichtbaar maken en houden."

Daarbij ligt de focus van de provincie op vier verhaallijnen: Religieus Brabant, Bevochten Brabant, Bestuurlijk Brabant en Innovatief Brabant. "We investeren juist in erfgoed dat een belangrijke rol speelt in deze verhalen van Brabant. Deze restauratieregeling past daar in. Bij de tien monumenten die nu subsidie krijgen, zitten met de Sint-Jan in den Bosch (248.204 euro) , de Grote Kerk in Breda (217.972 euro) ook twee van onze vier topmonumenten, alle vier absolute iconen van de Brabantse geschiedenis", aldus Swinkels.

Daken

De overige monumenten die een subsidie ontvingen zijn de Bartholomeuskerk in Waspik (400.000 euro), het Klooster Oude Dijk in Tilburg (325.628 euro), de stuwen Peelkanaal (in de Peel-Raamstelling, 400.000 euro), Vredelust in Tilburg (400.000 euro) en De Wamberg in Berlicum (201.207 euro).

Bij alle monumenten wordt de subsidie gebruikt voor restauratie en instandhouding, zoals het vervangen of restaureren van zaken als daken, gevels en ramen.

Meer berichten