Lachen bij sauwelen in Drimmelen

Conform de verwachting was het vrijdag 2 februari op de nieuwe locatie in Ons Dorpshuys in Drimmelen meer dan gezellig. De avond begon met een openingsact van Jack Thijssen en zijn dochter (als Marionet) waarin de gemeente Drimmelen flink op de hak werd genomen. Met name de discussie over het verdwijnen van de stoplichten op het kruispunt Marktstraat Godfried Schalkenstraat en de daar geplande rotonde sloot uitstekend aan met het Mayse motto voor carnaval "we draaie dur omhenne".

Vervolgens stond al eerste in het "Touwoer" de winnares van het jeugdsauwelen in Made en de publieksprijs met bijbehorende Henk Stoop bokaal Mirte de Wijs als hofmeid Pien. Een uitstekende sauwel waar de zaal van smulde.

En toen kwam de oude rot in het vak oppersauwelaar Toon (de mol) van Dongen (we hebben hem moeten overhalen om voor de 36e keer toch mee te doen) vertellen wat híj als straatveger van de gemeente Drimmelen allemaal meemaakt met zijn collega die hem wegwijs maakte hoe je met zo weinig mogelijke inspanning en met ruime pauzes toch de dag kunt doorbrengen als ambtenaar.

Sander Machielse legde vervolgens uit wat je allemaal meemaakt als badmeester Frits bommetje en hoe hij belaagd werd door aanzoeken van mooie vrouwen vanwege zijn fors geschapen en gebruide postuur. Zwemmen had hij geleerd in de groot uitgevallen badkuip van Van Geloof. In de Randoet vertelde hij zat Benneke Thijssen in het kikkerbadje met een natte broek. Frits de badmeester merkte op dat dat onmogelijk was omdat ze dat badje nooit met water vulde. Benneke wist niet hoe snel hij uit dat lauwe water moest komen vertelde Frits.

Vervolgens was het de beurt aan oppersauwelaar Twan van Meel (winnaar van de publieksprijs in Made) die als Jan de Bouvier kwam vertellen hoe hij als binnen- en buitenhuis adviseur een rekening kon sturen aan Jan Seegeren voor onderhoud aan zijn inmense tuin, onderhoud dat nooit heeft plaatsgevonden en ook nooit zal worden uitgevoerd.

Debutant Luc Rullens kwam vertellen wat hij als huisarts allemaal meemaakt.

Gert Jan van Oorschot stond na een jaar pauze weer in het Touwoer in zijn vertrouwde Drimmelen als Kiske de ZZP'er. Hij had zijn sauwel helemaal aangepast aan het Drimmelse gebeuren. Zo vertelde hij hoe hij als invalskracht de koeien van Corné de Bruin, die even op vakantie wilde, mocht melken en wat daar allemaal mis kan gaan.

Als laatste kwam Marco Jongbloed als Ad le Tiek vertellen over zijn familie zijn zus Elas(Tiek) broer Ero (Tiek) etc. en ook hij speelde met het in grote getale opgekomen publiek, dat de gehele avond uitbundig heeft gelachen.

De avond werd weer aan elkaar gepraat door onze opperspreekstalmeesteres Angela Martens, die met haar spitsvondige opmerkingen het publiek meer dan vermaakte.

De muzikale omlijsting werd zoals gewoonlijk verzorgd door de Amerklanken, die voor deze gelegenheid de Spaarbekkens heten en door Het Harmonieke.

Nu gaat het in Drimmelen niet over de beste sauwelaar maar over diegene, die het meeste over het dorp Drimmelen sauwelt. Na rijp beraad werd Gert Jan van Oorschot de uiteindelijke winnaar bekroond met een miniatuur bootje.

Zowel de sauwelaars als het in grote getale opgekomen publiek hebben van de avond genoten en prezen Anita en Mario Joore van Ons Dorpshuys voor de entourage en de gezellige sfeer. Het was hun vuurdoop die ze naar eigen zeggen dank zij de ondersteuning van de organisatoren van deze avond Willem Butter en Jos Boetekees uitstekend hebben doorstaan.

Meer berichten