Column Jes!: Tweede helft

Afgelopen week was het naast Valentijn, ook de week van mijn verjaardag. Deze Dongense is negenendertig jaar geworden

.

Volgend jaar, breekt dus mijn veertigste levensjaar aan. Al lijk ik natuurlijk veel, veel en veel jonger(!), het doet echt wel iets met me, deze leeftijd. Ik voel dat mijn lichaam verandert. En daar word ik niet zo vrolijk van, eerlijk gezegd. Daarnaast worden de illusies die ik had, over mensen die de veertig gepasseerd zijn, me drastisch ontnomen. Ik was namelijk in de vooronderstelling dat dit wijze mensen zijn, die hun bestaan op orde hebben. Sommige mensen worden inderdaad wijzer naarmate ze ouder worden en hebben daarmee meer te geven aan hun medemens. Anderen zijn koppig en staan weinig open om te leren.

Dát, zo heb ik gemerkt, heeft met leeftijd niets te maken!

Daarom bedacht ik me: Wat als ík de tweede helft van mijn leven anders vorm geef?

Dat de eerste veertig jaar een bepaalde manier van denken, doen en voelen heeft gehad, en de volgende veertig jaar (als mij zoveel tijd gegund is), anders wordt? Vanuit (nog meer) de Jessica die ik ben? En de Jessica die ik wíl zijn? Dán staat deze tweede helft niet meer in het teken van verval en heimwee naar een jonger lichaam, maar in het teken van acceptatie van wat niet meer is, van loslaten wat niet goed (meer) voor me is, en stapje voor stapje op pad gaan naar een krachtiger en wijzere versie van mezelf.

Dit jaar, op weg naar mijn veertigste verjaardag, zal ik gebruiken om stil te staan bij wat de woorden krachtig en wijs eigenlijk inhouden. Ik ga voorbeelden zoeken, van mensen die leven vanuit deze kwaliteiten. De manieren die ik daarvoor gebruik – presenteren bij radio, schrijven voor Het Kanton, interviewen op evenementen en podia - lenen zich daar natuurlijk bijzonder goed voor.

Om zo te leren hoe je waardig ouder wordt. Zodat je vergaarde kracht en wijsheid niet alleen inzet voor jezelf, maar ook anderen kunt helpen om hetzelfde te doen.

En de tweede helft van mijn leven mooier en voller wordt dan ooit tevoren…

Tekst: Jessica Voets

Meer berichten