Het gehele interview met Dick is volgende week te beluisteren bij Jes! via internetradio op www.rozoradio.nl/jes. Op maandag van 10.00-11.00 uur en op woensdag in herhaling van 20.00-21.00 uur. Ook via de app: simple radio/Rozo radio. Tips kunnen naar: jessica@rozoradio.nl
Het gehele interview met Dick is volgende week te beluisteren bij Jes! via internetradio op www.rozoradio.nl/jes. Op maandag van 10.00-11.00 uur en op woensdag in herhaling van 20.00-21.00 uur. Ook via de app: simple radio/Rozo radio. Tips kunnen naar: jessica@rozoradio.nl (Foto: Jessica Voets)

Jes! Dick Spiekman als goed voorbeeld

De 70-jarige Dick Spiekman besloot om na zijn werkende leven als commercieel directeur bij een meubellakbedrijf, zijn pensioendagen zinvol in te vullen. Omdat hij het belangrijk vindt om zichzelf in te zetten voor zijn medemens, heeft hij zich aangesloten bij het Gehandicapten Platform Oosterhout. Daarmee zorgt hij ervoor dat Oosterhout ook voor mensen met een beperking toegankelijk is.

OOSTERHOUT - Nederland heeft het VN verdrag ondertekend, waarin staat dat mensen met een beperking het recht hebben om volwaardig mee te doen aan de maatschappij. Daarom zorgt het Gehandicapten Platform in overleg met gemeente Oosterhout, er bijvoorbeeld voor dat er bij nieuwbouw en renovatie van gebouwen wordt gekeken naar rolstoeltoegankelijkheid, dat de drukknop van het stoplicht bij een oversteekplaats ook voor mensen in een rolstoel goed te gebruiken is en dat de watertemperatuur van het zwembad onder de loep wordt genomen, zodat ook mensen met reumatische klachten mee kunnen doen. Zo zijn er onder andere veranderingen doorgevoerd bij Theater de Bussel, zwembad De Warande en het centrum van Oosterhout. De organisatie, die binnenkort haar naam verandert in Gelijkheid Past Oosterhout, draait geheel op vrijwilligers en wordt gesubsidieerd door de gemeente.

Dick heeft zich sinds 2012 als vrijwilliger aansloten en toen een jaar geleden de rol van voorzitter vrij kwam, nam hij deze plek over. Hij vindt namelijk dat je jezelf best mag inzetten voor je medemens: "Ik vind dat je als gezond mens die verantwoording mag nemen. Daarnaast geniet ik ervan. Als je letterlijk een drempel wegneemt, zodat een persoon met een rolstoel ergens naar binnen kan, komt er een glimlach op iemands gezicht. Dat geeft je een kick, daar doe je het voor."

Dick komt uit een groot gezin, waar behulpzaamheid hem met de paplepel is ingegoten. Hij wordt er dan ook blij van om voor een ander klaar te staan. "We leven in een egoïstische maatschappij, maar ik denk dat we het ergste hebben gehad. Je ziet nu een golfbeweging en een kentering bij de jeugd. Er beginnen andere signalen te komen, oude normen en waarden keren weer terug. Dat stemt mij ontzettend hoopvol. Maar daarbij moet je wel zelf het goede voorbeeld geven. We zijn dan ook op zoek naar vrijwilligers. Mensen die zo'n vier tot zes uur per week beschikbaar hebben om zich bijvoorbeeld in te zetten voor het secretariaat of onze website kunnen onderhouden." Zelf, met je eigen gedrag een verandering in gang zetten dus. Zodat je net als Dick, een goed voorbeeld bent van hoe het óók kan.
gehandicaptenplatform.nl

tekst/foto: Jessica Voets

Meer berichten