V.l.nr.r.: Jagoda Dobrzanska, Els Zom, Alma Kramer en Mehtap Alpay (foto: Lia van Gool)
V.l.nr.r.: Jagoda Dobrzanska, Els Zom, Alma Kramer en Mehtap Alpay (foto: Lia van Gool) (Foto: Lia vna Gool)

Mooie mix bij Iris Vrouwengroep

Deze avond zit er een internationaal gezelschap aan tafel bij de Iris Vrouwengroep in Dongen. Mehtap Alpay is Turkse, Jagoda Dobrzanska komt uit Polen, Els Zom is 'Brabants' en Alma Kramer 'van alles wat'. "Nee, het is geen 'oude damesclubje'," klinkt het eensgezind. "Het is een mengeling van vrouwen uit het gewone leven, jong en oud."

DONGEN - De Poolse Jagoda is zes jaar in Nederland. Indertijd, op terugweg van Nederland naar Polen, kwam zij haar Poolse man tegen. Mehtap woont zo'n twintig jaar in Dongen. "Mijn (Turkse) man is de derde generatie van zijn familie die in Nederland woont. Onze kinderen zijn de vierde generatie." Zowel Mehtap als Jagoda kwamen voor de liefde naar Nederland.

Alma benadrukt dat de vrouwengroep er niet alleen is voor vrouwen met een andere nationaliteit. "Het is juist de bedoeling dat ook Nederlandse vrouwen aansluiten." Els vult aan: "Als er meer Dongense vrouwen komen, kunnen zij elkaar meeslepen in het geheel en zo een goede mix vormen." Mehtap vindt het fijn bij de vrouwengroep. "Het is leuk, het voelt veilig, als een familie. Ik heb het heel druk met de drieling van acht jaar. Ik ben blij als ik naar de bijeenkomsten kan, het voelt als thuiskomen." Voor Mehtap is het duidelijk: zij blijft in Nederland wonen. "Onze kinderen zijn hier geboren en groeien hier op. Ik help ook op school bij verschillende activiteiten. Het is leuk hier." Ook Jagoda twijfelt er niet aan: terug naar Polen gaat zij niet. "Misschien verhuizen wij later ooit wel naar een warmer land."

En natuurlijk zijn er verschillen tussen Nederlandse vrouwen en vrouwen met een andere nationaliteit: Nederlandse vrouwen stappen gemakkelijk ergens op af. Sommige buitenlandse vrouwen hebben nog nooit iets georganiseerd voor een groep. "Hier werken mensen samen om activiteiten te organiseren." Jagoda gaf een tijdje terug een presentatie over Polen. "Het was erg moeilijk om voor een groep te praten. Ik heb er wel veel van geleerd." En dat is ook één van de doelstellingen van de vrouwengroep. "De vrouwen leren veel van elkaar, zoals elkaars cultuur en wat vrouwen uit andere landen beweegt. Daar kun je je voordeel mee doen." Langzamerhand komt het gesprek op de viering van Internationale Vrouwendag op 8 maart. "In Dongen wordt Internationale Vrouwendag al wel een aantal jaren gevierd, maar het is niet zo'n speciale feestdag." In Polen is dat anders, zegt Jagoda. "Mannen kopen op 8 maart een cadeautje voor alle vrouwen in hun familie, chocola, of tulpen." Voor meer informatie over Internationale Vrouwendag: Facebook, Iris Internationale Vrouwen Dongen.

Meer berichten
Shopbox