`Showponies is revue, maar dan iets moderner, iets jonger en iets sneller. Vandaar 2.0." (foto's: Mark Engelen)
`Showponies is revue, maar dan iets moderner, iets jonger en iets sneller. Vandaar 2.0." (foto's: Mark Engelen) (Foto: Mark Engelen)

Klaasen's Showponies is revue 2.0

In zijn nieuwe voorstelling Showponies, een feel good-spektakelrevue over (onder andere) privacy en de tol van roem, kan Klaasen alle kunsten kwijt die hij beheerst. "Ik doe musical, toneel, cabaret, sketch-programma's op televisie. Wat het ook is, ik mis altijd iets. Als ik in een musical sta, ontbreekt de serieuze kant van toneel. Heb ik een rol in een toneelstuk, wil ik zingen. Nu ga ik een jaar lang een voorstelling spelen waarin ik alles heb samengebracht. In Showponies mis ik niets. Dat wil ik al heel lang."

Fijne titel heb je gekozen.

"Ja, vind je? Leuk om te horen. Mensen denken soms dat het over paarden gaat. Dat is natuurlijk helemaal niet zo. Een show pony is een lekker extravert iemand die houdt van glitter, van verkleden, van dansen."

In het Engels is het ook een benaming voor iemand die zich beter voordoet dan hij is, toch?

"Zeker. Daar gaat de voorstelling deels over. Dankzij sociale media zijn we meer dan ooit bezig met hoe we overkomen. Iedereen stelt zich op zijn knapst, zijn grappigst en zijn leukst voor. Of juist heel erg bewust op zijn aller lelijkst omdat ze dan zogenaamd hun aller-echtste zelf laten zien. Vaak zijn dat nog knappere foto's dan de knappe foto's. Rete-interessant vind ik, heerlijk om naar te kijken."

Doutzen Kroes die een foto van zichzelf op Instagram zet: 'O jee, net wakker. Hoe dik zijn mijn ogen?!', terwijl ze zo de cover van Vogue in kan stappen.

"Of Jim Bakkum met ontploft haar die meldt: 'Iedereen denkt dat ik een perfect leven heb. En ik heb ook best een best een perfect leven, maar mijn haar zit niet altijd goed.' Met dat soort posts maak je mij erg blij. Ik heb er veel aan gehad voor Showponies."

Hoe show pony ben jij zelf?

"Behoorlijk show pony-achtig. Altijd geweest. Op mijn zesde zat ik op ballet, toen ik zeven was, speelde ik viool, vanaf mijn negende piano. Iedereen wilde altijd dat ik op feestjes en partijen liedjes zong of typetjes deed, als klein jochie al. Ik vond dat heerlijk. Zo vonden mensen mij 't leukst, dat was wel duidelijk. Uiteindelijk is het mijn werk geworden en nu krijg ik steeds de vraag: Geweldig hoor, al die liedjes en sketches, maar wie is nou de échte Alex? Zo is de voorstelling ook ontstaan. Het gaat over de hang naar echtheid. Het grappige daarbij is: de echte Alex die er toedoet voor de buitenwereld is natuurlijk al jaren te zien. Ik denk dat ik echt mezelf ben als ik op een toneel liedjes zing en typetjes doe in een hysterisch pak."

Je noemt het genre van Showponies revue 2.0. Wat bedoel je daarmee?"Zolang ik me kan herinneren ben ik een groot bewonderaar van André van Duin. Vroeger mochten mijn broer en ik een keer in de week met mijn vader naar de videotheek om een band te huren. Mijn broer koos consequent een horrorfilm, ik een André van Duin revue. Daar zaten mijn vader en ik dan keihard om te lachen. Ik heb altijd geweten dat ik ook zoiets wilde doen. En nu is het zover. Showponies is revue, maar dan iets moderner, iets jonger en iets sneller. Vandaar 2.0."

"Ik wil dat mijn voorstellingen er mooi uitziet en mensen achterlaten met de gedachte dat ze gehuild hebben, maar er ook enorm van zijn opgeknapt. Tragikomisch, vooral niet kil." Showponies is op 2 maart om 20.15 uur te zien in Theater de Bussel

Meer berichten
Shopbox