Column Andy Marcelissen: Me-Dal-Jes

Foto: Casper van Aggelen

De Olympische Spelen in Pjong-tjang zitten er op. En we hebben 20 me-dal-jes gewonnen. Daar mogen we natuurlijk trots op zijn. Maar we moeten het ook in het juiste perspectief zien natuurlijk. Laten we hopen dat schaatsen voor altijd een Olympische sport zal blijven. Als we de me-dal-jes die we bij het schaatsen gewonnen niet meetellen dan hebben we er nul, beste mensen. En dan heb ik het nog naar boven toe afgerond. Anders waren het er nog minder geweest. Nul me-dal-jes! Dat zijn er dus evenveel als Kameroen en Kenia bij elkaar opgeteld. Dus dan weet u het wel.

Hele hordes met Nederlanders trekken er jaarlijks naar de skioorden in Oostenrijk. Dus je zou toch denken dat we onderhand wel een fatsoenlijke skiër af moeten kunnen leveren op de Olympische Spelen. Maar nee hoor. Als après-ski een olympische sport zou zijn dan wonnen we minimaal tien keer goud. Langsaufen daar zijn we goed in.

We zijn wereldkampioen hockey en in schaatsen de allerbeste. Dus je zou denken dat ijshockey - hockey op schaatsen dus - dan een makkie zou moeten zijn. Maar hierbij zakken we door het ijs.

We hebben in Nederland 35.565 mannen met de voornaam Bob, maar dacht u dat we een goeie bobsleeër hebben? Niet dus. Even ter illustratie: In Duitsland heten slechts vier mensen Bob, maar die hebben wel mooi goud.

We hebben duizenden jeu de boules banen in Nederland, Maar curling vinden we dan weer te moeilijk. Terwijl het niet meer is dan de urn van je schoonmoeder over het ijs schuiven. En met haar eigen bezem wat op en neer schuiven voor de urn uit.

Laten we dus de schaatsmedailles koesteren. Dat is over vier jaar ook voorbij. Dan worden we weggereden door de Japanners, Chinezen en Koreanen. Of nog erger: de Belgen.

Nee, dan ik. Ik heb afgelopen jaar ontelbare me-dal-jes gewonnen met tonpraten. Dat is pas topsport. Ik moet wel zeggen: Als ik die me-dal-jes allemaal laat omsmelten dan levert het waarschijnlijk hooguit 1,5 euro op bij de oud-ijzerboer. Dus ook dat moet u dan weer in het juiste perspectief zien.

Meer berichten
Shopbox