Jes! Column: Vrouwenkracht

Omdat het deze week ook in Oosterhout Internationale Vrouwendag is, wil ik stilstaan bij de vrouw. En dan met name bij vrouwelijkheid, bij vrouwenkracht. Want, wat is dat eigenlijk? Vaak zie ik uitersten. Ofwel het inlevende, zichzelf wegcijferende type, ofwel het type dat vooral hardheid uitstraalt en haar (in)voelende kant is vergeten. En misschien zijn deze uitersten ook wel in één persoon te vinden.

Maar is dát vrouwelijkheid, is dát vrouwenkracht?

Dat is het voor mij niet, en ik ben dan ook aan het herontdekken wat die vrouwenkracht dan wél is. Want, volgens mij is dat zeker krachtig, maar is het een zachte kracht. Ik heb laatst mijn verhaal gedaan over het hoe en waarom van wat ik doe, voor zo'n 400 vrouwen. En wat me daarbij opviel is dat wij als vrouwen graag geven, onze verhalen delen en elkaar helpen groeien.

Hoe mooi is dat!

Want laten we wel wezen, dames. Als we niet oppassen, dan verzanden we in nijd, gaan we aan onszelf voorbij, laten we dingen opstapelen en spreken we onszelf niet of veel te laat uit. Want, ook al wonen we in het geëmancipeerde Nederland, nog steeds drukken we ons gevoel, en daarmee onszelf, met regelmaat de kop in.

Maar wat als je leeft vanuit die zachte kracht, die volgens mij vrouwelijkheid is? Dan geef ik nog steeds graag: ik word er blij van om iemand te zien groeien en te zien dat het goed gaat met de ander. Maar het betekent niet dat ik mezelf de mond snoer en over mijn grenzen laat gaan. Voor mij betekent het steeds meer dat ik op mijn gevoel en intuïtie af durf te gaan en dus 'Nee' zeg als iets niet goed voelt.

Wat nog niet zo makkelijk is trouwens…

En toch daag ik je uit om, samen met mij, hierbij stil te staan en goed voor jezelf te zorgen. Wat voel, denk en wil je werkelijk? Wanneer reageer je hier ook op en waar ga je aan jezelf voorbij?

Om zo, juist op vrouwendag, jouw krachtige, lieve, zachte, vrouwenkracht te (her)ontdekken!

tekst: Jessica Voets

Meer berichten