V.l.nr.r.: Birgit, Guusje en Kato uit Dongen zijn ingespannen aan het kantklossen (foto: Lia van Gool)
V.l.nr.r.: Birgit, Guusje en Kato uit Dongen zijn ingespannen aan het kantklossen (foto: Lia van Gool)

Kantklossen is totaal niet oubollig

Kantklossen oubollig? Nee hoor, het wordt weer modern, zeggen Tonnie den Boer en Toos van der Heijden, lid van Kantkloskring Het Molenwiekje. Die club uit 's Gravenmoer bestaat inmiddels al 35 jaar en heeft ongeveer 38 leden. Dat kantklossen modern is, wordt bevestigd door drie jonge meiden, Birgit, Guusje en Kato, die elke woensdagmiddag, met nog een aantal andere meiden, kantklossen bij Willy en Lia.

DONGEN/'s GRAVENMOER - "Kantklossen is helemaal niet oubollig," zegt Tonnie den Boer. "Wij geven kantkloslessen op de basisscholen. De kinderen mogen dan een vriendschapsbandje klossen en zij vinden dat allemaal leuk. Op woensdagmiddagen wordt er gekantklost door kinderen van de basisschool, vanaf groep 2 tot en met groep 8." Het is heel leuk om op scholen te 'klossen' (zo noemen de geroutineerde kantklossers dat).

Maar wat is nu zo leuk aan kantklossen? "De rust!" Zonder enige twijfel zeggen zowel de oude als de jonge klossers dat. "Het is ontspannen, gewoon leuk," zegt de jonge Kato. Toos vult aan: "Je komt tot rust, ook al heb je veel aan je hoofd." Toch is het belangrijk om bij die rust en ontspanning goed op te letten dat de draden goed zitten en dat je het patroon in de gaten houdt. Verder ben je vaak zo geconcentreerd bezig dat je alles om je heen vergeet. Kantklossen is een hobby waar je altijd mee bezig kunt zijn. Tonnie vertelt dat ze 'er in het begin niks van snapte'. "Bij kinderen is dat anders: je doet het één keer voor en ze klossen."

Birgit, Guusje en Kato maken op dit moment een klaverblad voor de tentoonstelling die eraan komt. "De ene keer doen wij iets met z'n allen, de andere keer maak je iets voor jezelf." De spullen die de kinderen maken, komen in een werkmap, die Willy thuis bewaart. Prachtig om te zien hoe de kinderen de oude techniek van het kantklossen beheersen.

Tonnie en Toos leggen uit dat er veel verschillende soorten kant bestaan. "'s Gravenmoer is wereldwijd bekend om de eigen kantsoort. Die staat bekend onder de naam 's Gravenmoers kant en bestaat uit een schuine netslag. Deze slag is, voor kenners, te onderscheiden van een gewone netslag."

De oudere en jongere dames zijn druk aan het werk om al het werk klaar te krijgen voor de tentoonstelling op 17 en 18 maart. "Daar is werk van ons zelf te zien, maar ook van de kinderen. Zo zie dat het kantklossen nog een toekomst heeft. Het is belangrijk de jeugd erbij te betrekken, anders gaat het kantklossen verloren." Voor meer informatie over de tentoonstelling: www.hetmolenwiekje.nl

tekst en foto: Lia van Gool

Meer berichten
Shopbox