Foto: Casper van Aggelen

'Hoe werkt nieuws?' op OBS De Duizendpoot

OOSTERHOUT - Op basisschool De Duizendpoot startte Unit 4 onlangs met een nieuw project. De komende weken werken ze aan media en communicatie. Fotograaf en journalist van Het Kanton, Casper van Aggelen, mocht langs komen om de leerlingen over zijn werk te vertellen.

Terwijl u hier de gedrukte versie leest van wat er in de klassen op De Duizendpoot werd besproken, ziet u op de foto door de leerlingen deze letters ingetypt worden: 'het nieuws is nog nieuwer!'

'Wat is fakenews?', 'komen er ook soms broodje aap-verhalen in de krant' en 'wanneer wordt een nieuwsbericht wel of niet in de krant geplaatst?' waren hele goede vragen die vanuit de oplettende, aanstaande journalisten werden gesteld. 'Als u nu nog wat langer doorpraat, hoeven we straks ook geen Engels meer te volgen', was ook een wijze constatering.

Bij het uitleggen over het feit dat een journalist een groot netwerk nodig heeft, kwam een appje over Maarten van der Weijden bij Casper binnen. Samen met de klas is toen Maarten gebeld. Bijna had de klas een scoop te pakken over de wereldrecordpoging die Maarten twee dagen later ging ondernemen!

En of er soms 'broodje aap verhalen' in de krant komen? 'Wat een journalist schrijft, moet hij kunnen onderbouwen, maar zelf een persbericht sturen met je eigen waarheden daarin, dat kan gewoon. Probeer maar!' (CvA)

Meer berichten
Shopbox