Foto: Casper van Aggelen

Column Andy Marcelissen: Stemmen

Als columnist zou ik de lokale politici spottend en met het nodige cynisme kunnen beschrijven. Het is echter niet mijn bedoeling om de gemeenteraad of het gemeentebestuur op de hak te nemen. Echter, doorgaans komen mijn beschouwingen niet zomaar uit de lucht vallen. Het zijn de gedragingen van de dames en heren politici die daartoe aanleiding geven. En het moet gezegd, bij het volgen van de raadsverkiezingen valt het niet mee om een fikse lachbui te onderdrukken.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen wordt me wel eens gevraagd: 'Gemeentepolitiek, is dat niets voor jou, Andy?' En in de vraag zit eigenlijk al het antwoord. Ik kan aardig ouwehoeren, maar ik ben nooit een goede prater geweest. Als ik in de spiegel kijk dan zie ik het voorspel van mijn aftakeling. Ik word oud. Naar alle waarschijnlijkheid ben ik al over de helft. Uit mijn oren steken lange haren die voor een zachte landing van het oorsmeer zorgen. En mijn hoofdhaar lijdt al jaren aan een eetstoornis. Ik kan nog slechts stellen dat ik een mooie leeftijd heb voor mijn figuur.

In het tempo van deze tijd zou iedere gemeente eigenlijk bestuurd moeten worden door jonge politici. Veel partijen zijn zo oud, dat ze vaak vastgeroest zitten aan hun eigen standpunten. Jongeren willen niet besturen omdat het te langzaam gaat.

Ik zie ook niemand die ik ideaal vind om op te stemmen. Maar als je het volledig met een lijsttrekker eens wilt zijn, dan kun je het beste er zelf een worden. Anders zul je altijd denken: dit is niet helemaal mijn man of vrouw. Hij of zij heeft toch altijd wel een keer iets gedaan waar ik niet helemaal blij van werd. Maar het is geen Idols, het is niet The Voice. Ik hoef er geen fan van te zijn van mijn gekozen politicus. Ik moet ze kunnen vertrouwen als hoeders van de democratie.

Dus ik stem op het minst slechte alternatief. Ik kan namelijk beter stemmen op iemand die ik niet helemaal te gek vind dan niet stemmen en iemand aan de macht zien komen die ik knettergek vind.

En dan kies ik toch maar weer veilig voor ervaring.

Meer berichten
Shopbox