Interview Jes! "Positieve steun en ware kracht"

Foto: Jessica Voets

Dave Snoeren kreeg kanker in zijn enkel, waardoor zijn been geamputeerd moest worden. Hij ervoer veel steun van zijn vriendin, familie, vrienden en collega's. En gaat, zonder zijn verdriet te onderdrukken, goed met zijn situatie om. Waardoor hij nu, mét beenprothese, als cijfer voor zijn leven zelfs een 8,5 geeft!

OOSTERHOUT - Drie jaar geleden had Dave een fijne relatie, werkte in zijn onderneming Energie in Brabant, en sportte met regelmaat. Tijdens het hardlopen kreeg hij echter last van zijn enkel, waarbij er na onderzoek kanker in de weke delen werd geconstateerd. Hij kreeg te horen dat behandelmethoden niet mogelijk waren en dat amputatie van zijn linkeronderbeen de enige optie was. Dave: "Dan stort je wereld in. Ik had hier niet op gerekend en schrok zo dat ik letterlijk flauw viel."

Dave voelde zich erg verdrietig en was een week lang 'in shock'. Maar hij vond dat hij verder moest: "Het was belangrijk om zo snel mogelijk te opereren. Daarnaast wilde ik niet blijven nadenken, ik moest door. Ik ben praktisch ingesteld en bedacht oplossingen voor de problemen die na de operatie zouden gaan komen." Zo bezocht hij bijvoorbeeld al een psycholoog, ging naar een fysiotherapeut om vooraf op een nieuwe manier te leren lopen, en zorgde voor aanpassingen aan zijn woning.

Dave zag erg op tegen de operatie, maar toen hij eenmaal was geopereerd, was voor hem het ergste voorbij: "Het was een soort opluchting. Ik dacht: Ik heb nu een handicap, maar ik ben niet meer ziek. Nu kan het alleen nog maar beter worden."

Doordat hij al aanpassingen had gedaan en zichzelf nieuwe vaardigheden had aangeleerd, kon hij deze vrij gemakkelijk aanwenden toen zijn beenprothese er eenmaal was. Daarnaast heeft hij veel steun gehad van de mensen om zich heen: "Iedereen heeft me, waar ze konden, geholpen. Zelfs met mijn onderneming hebben andere bedrijven mijn klanten opgevangen. Ik heb alleen maar positieve steun ervaren. Dat is heel belangrijk en dat helpt je er ook doorheen."

Dave is gaan sporten, werkt weer volledig en is inmiddels met zijn vriendin getrouwd. Soms heeft hij nog wel eens een moeilijk moment en pinkt hij een traantje weg. Hij is voor mij daardoor een voorbeeld van wat ware kracht en positiviteit nu eigenlijk werkelijk is. Dave: " Als je een slecht moment hebt, dan moet je daar gewoon mee omgaan. Trek een doos tissues open, maar probeer daarna alles weer positief op te pakken. Dat is het beste wat je kunt doen voor jezelf en iedereen."

www.energieinbrabant.nl

tekst en foto: Jessica Voets

Meer berichten