Column Andy Marcelissen: De Verlosser

Foto: Casper van Aggelen

Cruijff werd 'de Verlosser' genoemd, deelde dezelfde initialen met Jezus Christus en overleed nota bene in de paasweek. De voetbalcultus rond Cruijff toont duidelijke raakvlakken met de godsdienstbeleving. Waren we een katholiek land, dan was Cruijff al lang heilig verklaard. Of was er misschien een stadion naar hem genoemd. Hij geniet niet zozeer de status van halfgod, als wel van heilige. Oké, Cruijff kon geen brood en vis vermenigvuldigen, maar hij kon wel een pakje sigaretten hooghouden. Hij veranderde geen water in wijn, maar hij maakte Feyenoord kampioen. Wat mij betreft een veel groter wonder.

Hoewel wij Nederlanders een nuchter volkje heten te zijn, wars van heldenverering, maken we een uitzondering als het gaat om Cruijff. Kijk maar naar de verafgoding van de legendarische nummer 14, voor en na zijn dood. Veel wordt de godenzoon toegeschreven: het uitvinden van het moderne voetbal, Barcelona verlossen van de vernederende suprematie door Real Madrid en het in zijn eentje opstoten van Nederland in de vaart der voetbalvolkeren.
De opkomst van Cruijff viel samen met de opkomst van voetbal in heel Nederland. Als voetballer en trainer heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het voetbal. Met hem groeide Nederland van niets tot alles. Alle aandacht was voor Cruijff, iedereen wilde iets van hem; een glimp, een handtekening, een aanraking. Miljarden mensen volgden hem. Een beetje meer dus dan de twaalf volgers die Jezus had. Hij was omstreden en ongrijpbaar, leefde boven de normen waar de rest zich aan hield. En dat wekte ontzag. Daags na het overlijden van Johan Cruijff meet vriend en vijand hem een heldenstatus aan. Nederlandse trainers, bestuurders en jeugdopleiders buitelen nu nog over elkaar heen in hun verering van Cruijff maar laten ondertussen Ajax en Oranje ondermaats presteren. De verering van 'de Verlosser' is op het religieuze af. Sinds onze voetbalmessias naar de hemelse voetbalvelden is vertrokken, om daar zijn Vader de les te lezen, is het Nederlandse voetbal afgezakt af naar een abominabel niveau. Waar we eens voorop liepen als voetbalnatie met Cruijff als grote inspirator zijn we nu een voetbaldwerg geworden.

Daarom hoop ik ieder jaar met Pasen dat Johan Cruijff opstaat uit de dood.

Meer berichten