Jes! Column: Niet weten

In 'spirituele en zelfontwikkelingskringen', hoor ik regelmatig dat je met je gevoel en denkwijze alles naar je toe trekt wat er in je leven is. Dit noemt men de 'Wet van Aantrekkingskracht'. Kort gezegd betekent het dat alles wat je herhaaldelijk denkt of voelt, zich manifesteert in je leven. Daarmee kun je dus dat gedroomde huis, die geliefde of die cabriolet creëren.

In dezelfde lijn hoort ook dat je bijvoorbeeld een persoon die jou slecht heeft behandeld, zelf hebt aangetrokken. Omdat je ziel ervan wilde leren. Het universum heeft namelijk met de ziel van die ander een zielscontract afgesloten.

Universum, ziel, Hogere plannen…

Het klinkt allemaal zo geweldig dat het bijna onmogelijk is om je hierdoor niet te laten verleiden.

Ik vind deze filosofie echter wreedheid, bedekt met een mooi chocolade-roomsausje!

Als je zo denkt, dan zeg je namelijk ook dat de arme kindjes in Afrika (of in Oosterhout) dat zelf 'naar zich toe hebben getrokken'. En bij een persoon die vertelt over geweld of misbruik komt er een reactie als: 'Niets gebeurt zomaar, achter alles zit een reden'. Of, om in de paassfeer te blijven: 'dit lijden was het plan van Jezus' ziel'.

Reacties als deze werken traumatiserend en zeggen vooral iets over het ontbrekende inlevingsvermogen van de luisteraar. Daarnaast ontneemt deze denkwijze ons de verantwoordelijkheid om onze naaste een warme helpende hand te reiken.

Ik ben vóór het nemen van leiderschap over jezelf, om zo je patronen te doorzien en eventueel te veranderen. Maar om nou te denken dat je weet hoe 'Het Grote Plan' en haar 'wetten' in elkaar zitten?

Een Zen-leraar zei laatst tegen me dat hij niet weet waarom het leven is zoals het is, of wat de reden is van bepaalde gebeurtenissen. Dat wat er in je gebeurt, zeker wel iets met de buitenwereld te maken heeft, maar hoe het nou precies zit…?

Hij zei: "Ik weet het niet. En is dat eigenlijk geen verademing? Het niet durven weten?"

Sommige zaken weten we, als we eerlijk zijn, gewoonweg niet.

Zou jij het aandurven om het zo nu en dan eens even 'niet te weten'?

Tekst: Jessica Voets

Meer berichten