Column Andy Marcelissen: Volksvermaker

Foto: Casper van Aggelen

Sinds 2011 sta ik bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als volksvermaker. Dat is dus mijn beroep. Een titel die eigenlijk alles omvat wat mij als zelfstandig ondernemer bezig houdt: cabaretier, plezierdichter, tonprater, televisiemaker, conferencier en trouwambtenaar. Er wordt mij soms wel eens gevraagd wat voor opleiding ik heb gevolgd om dit te worden. Of ik soms op een toneelacademie heb gezeten of een acteerschool.

Welnu, ik kon na de lagere school naar de HAVO. Althans, mijn hersens waren er geschikt voor. Mijn handen zochten echter naar creativiteit, ik wou naar de LTS. Zonde van jouw grote brein, vonden mijn ouders en decanen. Jammer voor de bouwsector vond ik. Een dilemma. Het werd de gulden middenweg: de MAVO.

Na vier jaar had ik mijn diploma. Een makkie. Maar goed, welke vervolgstudie daarna? Ik wist het niet. Niemand die zo lang heeft gepuberd als ik. De MEAO maar proberen dan. Ik had immers een 9 voor economie. Op het Sint Laurentius in Breda ben ik het eerste schooljaar in totaal ongeveer een week of drie aanwezig geweest. Ik spijbelde me door het jaar heen en leerde de binnenstad kennen.

Ik liet me inschrijven op de LTS in Geertruidenberg en kreeg alsnog m'n zin. Omdat ik al een MAVO-diploma had, kreeg ik voor zowat alle vakken vrijstelling. Met als gevolg dat ik een halve week aan het metselen was en de overige uren opvulde met gym. Ik had in die tijd een paar longen als een walvis.

Op het Albertus Magnus College in Breda haalde ik daarna het MTS-diploma bouwkunde. De aannemerij zat op me te wachten en de baantjes lagen voor het oprapen. Als assistent-uitvoerder heb ik het een paar maanden geprobeerd, maar ik voelde met het fijnste achter de tekentafel.

Dus als men mij vraagt wat voor opleiding je het beste kunt volgen om het beroep uit te kunnen oefenen wat ik nu doe, dan zeg ik: 'Je gaat eerst naar het VMBO, dan een jaartje MEAO, daarna een jaartje metselen op VMBO-kader, vervolgens MBO Bouwkunde en daarna ga je twintig jaar tekenen. Tussendoor probeer je zo links en rechts grappig over te komen. En zo word je een volksvermaker'.

Meer berichten