V.l.n.r.: Mura, Fem, Fabiënne en Athiya met z'n allen op de bank bij Fabiënne thuis
V.l.n.r.: Mura, Fem, Fabiënne en Athiya met z'n allen op de bank bij Fabiënne thuis (Foto: Lia van Gool)

Culturele logeerpartij in Dongen

Fabiënne, Femke, Athiya en Mura zitten aan een grote tafel. Fabienne en Fem zitten op de tweetalige Havo van het Dongense Cambreurcollega. Athiya en Mura komen uit Indonesië. Zij logeren deze week bij Fabienne en Femke. Athiya en Mura hebben, naast een aantal lessen op het Cambreurcollege, een druk cultureel programma.

DONGEN - Athiya en Mura zitten in Indonesië op de Junior High School. "Dat is bijna hetzelfde soort school als hier. Wij kennen alleen niet de verschillende niveaus zoals de scholen die hier kennen." En in Indonesië wisselen de leraren van klaslokaal, niet de leerlingen.

"Dat lijkt me wel een stuk rustiger," denkt Fabienne. Fabienne en Fem vinden het leuk dat de meisjes hier zijn. Maar soms is het ook wel vermoeiend, vinden zij. "De meisjes zijn een hele dag bij je en lopen een hele dag met je mee. Soms is het wel fijn als zij er even niet zijn, want je wordt er best wel moe van."

Nederland is wel anders dan Indonesië, vinden Mura en Athiya. "De huizen in Nederland zijn allemaal hetzelfde, allemaal bruin. Bij ons hebben de huizen veel meer kleuren. En hier in Nederland eten de mensen allemaal samen met hun familie." Op school dragen de leerlingen uniformen, met lange broeken en lange mouwen. "Wij dragen geen korte broeken en korte mouwen. Dat komt door ons geloof, wij zijn moslims."

Mura vindt het heerlijk dat zij hier zo lang kan slapen. "In Indonesië begint de school al om 7 uur 's morgens." En, wat hier bijzonder is, is dat het lang licht is 's avonds. "Bij ons is het 12 uur dag. De avond valt snel. Hier gaat het trager. Het is vreemd om 's avonds in het licht buiten te zijn."

Als Mura en Athiya vertellen dat zij in Denemarken een shirtje hebben gekocht voor 3 euro, blijkt dat er toch niet zoveel verschillen zijn tussen de meiden. "Dat willen wij ook!", klinkt het in koor.

Mura en Athiya houden van eten. Athiya vindt de Nederlandse kroketten het lekkerst. En zij zijn gek op chocola.
"Wij hebben al heel veel chocola gekocht. Dat is er echt veel in Nederland." En in Dongen vinden Mura en Athiya het ijs van Smaak 'het allerlekkerst'!!

Duidelijk is dat zowel de Nederlandse als de Indonesische meiden het naar hun zin hebben gehad deze week. "Yep", zegt Mura. De andere drie lachen. "Dat is echt een stopwoordje geworden."

Dan verdwijnen de meiden naar boven om spullen te pakken voor een laatste logeerpartij, met zijn allen bij Fem.


De volgende dag gaan zij naar De Efteling!

Meer berichten