Het gehele interview met Gaydaa is aanstaande zondag van 19.00-20.00 uur te beluisteren bij Jes! op de Oosterhoutse internetradio Rozo via: www.rozoradio.nl/jes. Tips over inspirerende verhalen kunnen naar: jes@jessicavoets.nl (foto: privéarchief Gaydaa Alsael)
Het gehele interview met Gaydaa is aanstaande zondag van 19.00-20.00 uur te beluisteren bij Jes! op de Oosterhoutse internetradio Rozo via: www.rozoradio.nl/jes. Tips over inspirerende verhalen kunnen naar: jes@jessicavoets.nl (foto: privéarchief Gaydaa Alsael)

Jes!-interview: Gaydaa over vrouwelijke kracht

De 35-jarige Syrische Gaydaa Alsael is een vrouwelijke, zelfs ietwat sierlijke dame die meteen in het oog springt. Ik zie in haar iemand die tevreden is met zichzelf, én haar rondingen. Iets waar de gemiddelde vrouw nog wat van kan leren. Ze coacht daarom vrouwen om in hun kernkracht te komen.

REGIO - Toen Gaydaa in 2005 voor de liefde naar Nederland kwam, viel haar op dat we als Nederlandse vrouwen weliswaar gelijkwaardig zijn, maar dat we ook zijn doorgeslagen in het feminisme. In je eigen vrouwelijke kracht staan betekent volgens haar niet dat je jezelf hard of juist onderdanig opstelt. Maar dat je jezelf 'genoeg' voelt gewoon zoals je bent, zodat jouw kracht naar buiten kan komen.

Een opvallende uitspraak en dus vragen we de christelijke Gaydaa naar de reden hiervan. Ze antwoordt dat ze nooit een onderdanig type is geweest: "Ik voelde me nooit een typische Arabische vrouw en dacht: het feit dat ik een vrouw ben wil niet zeggen dat ik een tweederangs burger ben."

In veel Arabische landen is dat vaak echter anders: "Als vrouw kun je dan meestal niet al je gedachten en gevoelens uitspreken, waardoor jouw kernkracht binnen blijft."

Dit ziet Gaydaa ook in haar werk als teamleider Vluchtelingenwerk. Wel valt het haar daarbij op dat wanneer deze vrouwen eenmaal in Nederland zijn, zij vaak andere keuzes maken. Dat dit niet alleen bij haar op het werk zo is, maar ook in Oosterhout en omgeving, wordt bevestigd door haar Oosterhoutse collega.

In Nederland zijn volgens Gaydaa vrouwen gelijkwaardig aan mannen, maar zijn vrouwen ook vaak vermoeid omdat ze alles willen: carrière maken, kinderen, een man, mooi zijn. Gaydaa: "Maar op een gegeven moment kom je op een punt dat je jezelf afvraagt: Wie ben ik als vrouw eigenlijk? Er is niets mis met achter je doelen aangaan, maar als je dit doet vanuit je vrouwelijke kracht, heb je veel meer rust. Want dan hoef je niemand anders te zijn dan gewoon jezelf." En dat doe je volgens deze elegante dame door jezelf genoeg te vinden, gewoon zoals je bent. In je vrouwelijkheid zit namelijk zowel zachtheid als kracht: "Als een vrouw echt vrouw is, betekent dat niet dat ze zwak is. Het betekent wel dat ze mag leren ontvangen, dat ze zichzelf beschikbaar opstelt, maar dat ze in het nieuwe contact met een man hém de eerste stap laat zetten."

Trots op je rondingen, de man de eerste stap laten zetten, vrouwelijkheid. Het klinkt als een modern stukje terug bewegen naar oude normen en waarden. Wordt het inderdaad eens tijd voor deze 'ware vrouwelijke kracht'?

www.thewomanbeing.com

Tekst: Jessica Voets

Meer berichten