Peter Sinke (rechts) vertelt op Fort de Roovere zijn verhalen aan gedeputeerde Henri Swinkels (midden) en wethouder Jan Paantjens van Halderberge. (foto: Peter van Trijen)
Peter Sinke (rechts) vertelt op Fort de Roovere zijn verhalen aan gedeputeerde Henri Swinkels (midden) en wethouder Jan Paantjens van Halderberge. (foto: Peter van Trijen)

Henri Swinkels wandelt de Zuiderwaterlinie

Van Bergen op Zoom in het westen tot Grave in het oosten loopt dwars door Brabant een echte erfgoedparel: de Zuiderwaterlinie. Vijf vestingsteden, een aantal forten, betoverend mooie natuur, de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal. Om dit relatief onbekende parelsnoer onder de aandacht te brengen van veel meer mensen, loopt gedeputeerde Henri Swinkels twintig weken lang elke week een stuk langs de linie, op zoek naar inspirerende en soms verborgen verhalen. Onlangs liep hij van Bergen op Zoom naar Halsteren.

REGIO - De voorbije jaren is, mede op initiatief van de provincie Noord-Brabant, geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Zuiderwaterlinie.

Tijdens dit Europese Erfgoedjaar staat deze prachtige verdedigingslinie volop in de schijnwerper. Om alle schakels langs de linie symbolisch met elkaar te verbinden, wordt in september een speciaal Liniepad geopend.

Kanondeskundige


Swinkels 'verkent' de route alvast: "Ik loop steeds drie uur, en ik nodig diverse mensen uit om met me mee te wandelen. Dit keer waren dat de wethouders Arjan van der Weegen van Bergen op Zoom en Jan Paantjens van Halderberge.

En het eerste stuk Jan Kemperman, lid van de heemkundekring, stadsgids en kanondeskundige. Het laatste stuk, op weg naar Fort de Roovere, liep Peter Sinke mee, bestuurslid van de stichting Vrienden van de Waterlinie."


Jan Kemperman deelde van zijn grote kennis. Hij vertelde dat we de wandeling begonnen bij het oudste gedeelte van de Linie, de waterschans, die nu helemaal gerestaureerd wordt en er eind van het jaar weer helemaal als nieuw bijligt.

Gevangenenpoort

Swinkels: "Het mooiste was toen we bij de gevangenenpoort stonden en hij echt alles bleek te weten over het kanon dat daar staat. Alle details, wat voor kanon het is, waar het vandaan komt en waar het gebruik is. Een echte expert, ik zag de passie en zijn glinsterende ogen."

"Je snapt dat hij het liefst een keer met een echt kogel echt zou schieten met dat kanon. Prachtig."

Veldslagen


Op het terrein rondom Fort de Roovere wandelde Peter Sinke een stuk mee. Net als zijn vader was, is hij bestuurslid van de stichting Vrienden van de Waterlinie. "Sinke vertelde over de Spanjaarden en Fransen die dit gebied belegerd hebben. Er zijn zes veldslagen geweest, er is veel bloed vergoten. Maar nu is het een enorm mooie, inspiratievolle plek, met een bijzonder verleden dat we moeten bewaren."

Het is een van de verhalen uit onze verhaallijn Bevochten Brabant. Twee mannen met een grote passie voor de linie, die me onderweg prachtige verhalen vertelden. En daar was het me precies om te doen!"

Mozesbrug

Na drie uur wandelen werd Fort de Roovere bereikt, met een tocht door het water in de Mozesbrug. Op donderdag 12 april start Swinkels om 09.00 uur aan de Moerstraatseweg in Steenbergen.

Rond twaalf uur komt hij dan aan op Fort Henricus.

Meer berichten