Het gehele interview met Elisah is (i.v.m. Koningsdag) op zondag 6 mei van 19.00-20.00 uur te beluisteren bij Jes! op de Oosterhoutse internetradio Rozo via: www.rozoradio.nl/jes. Tips over inspirerende verhalen kunnen naar: jes@jessicavoets.nl
Het gehele interview met Elisah is (i.v.m. Koningsdag) op zondag 6 mei van 19.00-20.00 uur te beluisteren bij Jes! op de Oosterhoutse internetradio Rozo via: www.rozoradio.nl/jes. Tips over inspirerende verhalen kunnen naar: jes@jessicavoets.nl (Foto: jessica voets)

Elisah Pals staat op tegen afval

Opstaan tegen zaken waarmee we de aarde vernietigen. Zovelen van ons denken of zeggen het, maar slechts een enkeling doet het ook echt. Elisah Pals (34) is zo'n uitzondering die wél zaken aanpakt. Begonnen vanuit haar eigen ontwikkeling naar een gezondere levensstijl, breidde ze dit uit naar een duurzaam leven waarbij ze geen (rest)afval meer produceert. Ze helpt nu mensen en organisaties om haar voorbeeld te volgen en iets te doen aan onze 'wegwerpmaatschappij'.

REGIO - Het begon allemaal toen Elisah in 2012 de boodschap kreeg dat ze draagster is van het borstkanker-gen type 1. Dat maakt dat ze 60-80% kans heeft om dit in haar leven te ontwikkelen. Er zijn echter factoren die de kans hierop verkleinen, zoals het vermijden van kankerverwekkende stoffen. Elisah begon daarom aan een andere levenswijze: ze is veelal biologisch gaan eten, is E-nummers in voeding, cosmetica en schoonmaakartikelen gaan vermijden en begon met het zelf maken van producten, waardoor ze geen chemische toevoegingen gebruikt. Later startte ze ook met het afvalvrij leven, iets dat ze nu 2,5 jaar doet. Dit houdt onder andere in dat ze zoveel als mogelijk fietst en alleen waar nodig haar hybride auto rijdt, dat ze haar spullen koopt bij de kringloopwinkel, groene stroom gebruikt, en haar boodschappen op de markt haalt. Het weinige afval dat ze nog wel produceert, is recyclebaar.

Toen ze echter tijdens haar laatste vakantie de stranden vol zag liggen met plastic afval, was dit een klap in haar gezicht. Ze ruimde deze rommel op, maar het zette haar aan wel het denken: "We kunnen het strand schoonmaken tot we een ons wegen, maar we moeten de afvalstroom stoppen bij de bron. Het is mogelijk, en ik geef het alles wat ik heb." Daarom is Elisah gestart met haar organisatie Zero Waste Nederland, waarmee ze 'opstaat tegen de dingen die niet juist zijn en waarmee we de aarde vernietigen'. Daarom geeft ze persoonlijk advies en gastlessen op scholen en andere organisaties over afvalvermindering. Zo is na advisering van Elisah, de afvalproductie bij een Yoga Festival met 90% verlaagd.

En hoe staat het eigenlijk met de gemeente Oosterhout? Hoe zorgt zij ervoor dat we beter zorgen voor onze aarde? Momenteel gebeurt dit via diverse initiatieven. Eén ervan is de inzameling van plastic afval in gerecyclede zakken.

Maar als het aan Elisah ligt, pakken we het probleem bij de kern aan en zorgen we ervoor dat we zoveel plastic niet eens nodig hebben. En dat kan volgens haar al beginnen met zoiets kleins als een herbruikbaar waterflesje. Een nieuw begin start immers altijd met een eerste stap… Voor meer informatie: Facebook, Zero Waste Nederland

Tekst/foto: Jessica Voets

Meer berichten