Jes! Column Jessica Voets: Vrijheid

Vrijheid…Een mooi woord. Maar wat is het eigenlijk? En van wie is die vrijheid dan?

Om daar naar aanloop van Bevrijdingsdag bij stil te staan, heb ik 'vrijheid' vanuit de bibliotheek in Oosterhout gegoogeld. En ik schrok van het resultaat. Wat ik verwacht had, waren mooie bloemlezingen. Over de geweldige vrede die we in Nederland ervaren, over waardering van de Nederlandse cultuur, haar barmhartigheid om onze (voortvluchtige) medemens te helpen, en over het grote goed wat vrijheid van meningsuiting heet.

Maar wat ik vaak tegenkwam was geklaag. Over Zwarte Piet. Over Pasen, met daarbij de eis om dit aangepast te vieren. Of gegrom van minderheden die zich gediscrimineerd voelen. En gemopper van een uit het Midden-Oosten afkomstige Nederlander, die schreef over de vele redenen waarom hij geen Nederlander is en wil zijn.

Er leek geen eind aan te komen. Dat was schrikken! Ik vond het misselijkmakend en respectloos. Het voelde alsof ik werd meegezogen in een moeras waar geen eind aan kwam. En net toen ik de modder tot aan mijn kin voelde komen, heb ik de diverse forums en websites weggeklikt.

En dan vraag ik me af: Is dát vrijheid?

Is het vrijheid om, wanneer je huid een kleurtje heeft en je iets niet leuk vindt of je zin niet krijgt, dit af te doen als discriminatie?

Ik heb het hier niet over échte discriminatie.

Wat ik op doel is 'geveinsde discriminatie'. Die ervoor zorgt dat, wanneer weer eens het woord discriminatie wordt geroepen, we daar met z'n allen in geloven. En onszelf gaan schamen. Want jeetje, wat zijn wij slecht. Daarmee wordt ons de mond gesnoerd. En klaar is de discussie. Dat is wel een hele makkelijke manier om je zin te krijgen!

Vrijheid begint volgens mij met inzicht, zelfrespect en grenzen stellen. Het inzicht dat er veel fijne mensen in Nederland wonen, maar dat niet iedereen ons goed gezind is. Of met onze vrijheid om kan gaan. En zelfrespect, van waaruit je duidelijke grenzen stelt. Die zijn namelijk hard nodig om onze vrijheid te bewaren. Vrijheid, voor iedereen.
Niet alleen voor diegenen met de grootste mond…

Meer berichten