Naast Wil van Gils (foto) kregen in de gemeente Dongen de volgende mensen een lintje: P. Broeders,  C. van der Made, A. van der Made-van Gils, C. Heijboer, M. Klijs, P. de Geus-de Laat en M de Vries-van der Mee
Naast Wil van Gils (foto) kregen in de gemeente Dongen de volgende mensen een lintje: P. Broeders, C. van der Made, A. van der Made-van Gils, C. Heijboer, M. Klijs, P. de Geus-de Laat en M de Vries-van der Mee (Foto: jessica voets)

Zonnetje nu zelf in het zonnetje

Vorige week donderdag regende het lintjes in Dongen! Er werden door burgemeester Starmans-Gelijns maar liefst acht van deze Koninklijke onderscheidingen opgespeld bij de kanjers van de Dongense samenleving. We zullen deze acht hier dan ook noemen. Maar voor dit Jes!-artikel brengen we Wil van Gils naar voren. Een half jaar geleden kon u in deze krant namelijk al lezen over deze bijzondere man. En vorige week werd hij dus met een lintje gehuldigd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

DONGEN - Kent u hem nog? Die 73-jarige enthousiasteling die overal een feestje van maakt? Die het zo druk heeft met zijn vrijwilligerswerk en de goede dingen die hij doet voor de Dongense ouderen, dat hij er een volle agenda door heeft?

Zijn acties en oprechte interesse voor zijn medemens bleven niet onopgemerkt.

Contour de Twern heeft daarom, tezamen met diverse aanbevelingsbrieven van verschillende instanties, een aanvraag gedaan voor deze Koninklijke onderscheiding.

Wil van Gils zet zich sinds 2005 in als vrijwilliger. Zo hielp hij bij het café en de wandelgroep van zorgorganisatie De Volckaert. Hij ontfermt zich bij ontmoetingsruimte Dr. Maassen over koersbal, is bestuurslid bij de biljartvereniging, helpt mee bij de uitstapjes van de Zonnebloem, hij doet klusjes bij Stichting Welzijn Ouderen Dongen én verzorgt de bingomiddag bij De Viersprong. Daarnaast zet Wil zich meerdere dagen per week in voor Contour de Twern. Wegens zijn achtergrond in de elektrotechniek deed hij daar in eerste instantie klusjes voor kwetsbare burgers. Dit groeide echter uit tot onder meer het samen doen van boodschappen, meegaan naar een (arts)bezoek, helpen bij de inloop voor weduwen en weduwnaars, of een gezellig praatje maken met een dementerende. Wil blijkt daarin altijd nét dat stapje meer te doen. Hij doet zelfs aan nazorg en ook met mantelzorgers van overleden cliënten houdt hij contact. Hij oordeelt niet en door zijn positieve benadering voelt men zich al snel iets luchtiger. Een quote van een cliënt van hem luidt dan ook: "Wil, das zunne goeie mens, hij staat voor iedereen klaar."

Wat daarnaast opmerkelijk is, is dat zowel zijn stiefkinderen Nick, Lonneke en Dion als diens kinderen een hechte band met Wil hebben opgebouwd en hem als hun echte vader en opa zien. Kortom, een speciale man die een bijzondere impact heeft op zowel zijn directe omgeving als de samenleving.

En Wil? Die reageerde verrast: "Ik heb er geen woorden voor, alles overdondert me. Ik vind het schitterend!" Aldus dit stralende zonnetje, die nu zelf even heerlijk in het zonnetje werd gezet.

Tekst/foto: Jessica Voets

Meer berichten