Column Andy Marcelissen: Juichen met Jurgen

Foto: Casper van Aggelen

Ik heb Jurgen Streppel voor het eerst ontmoet bij het Keiebijters kletstoernooi in Helmond, waar hij woont. Hij was er als toeschouwer en als fan. Op dat moment was Streppel trainer van Helmond Sport en hij vroeg mij of ik een keer een peptalk wilde komen houden voor zijn selectie, waar toen nog slechts één Helmonder in speelde. Nota bene een Marokkaan. Helmond Sport speelde in de Jupiler League en lag op koers voor Europees voetbal. Alleen de eerstvolgende 62 wedstrijden moesten daar nog voor gewonnen worden. Dat was te overzien. De club begon na mijn speech weer te winnen en miste promotie op een haartje. Ineens vond ik mezelf terug tussen de Helmondse supporters en als ze scoorden juichte ik.

Een paar jaar later kreeg ik eenzelfde verzoek van Jurgen. Hij was inmiddels trainer van Willem II. Om de spanning voor de play-off wedstrijden te breken, had ik speciaal voor de selectie een Willem II-quiz in elkaar gezet. Ook deze groep bestond niet echt uit spelers met een rood-wit-blauw hart. Clubiconen bestaan al een tijdje niet meer in de voetballerij.

Ik had de fout gemaakt om te aan te vangen met iets teveel strikvragen, waardoor ze bij de vraag naar welke koning Willem II genoemd is, al behoorlijk in vertwijfeling werden gebracht. Uiteindelijk had de winnaar van de quiz vijf vragen goed. Van de 25. Hij was dus de grootste Willem II-kenner uit de selectie. Gek genoeg begon ook de club uit Tilburg daarna goed te spelen en wisten zich uit degradatienood te werken. Mijn speeches en afleidingen werkten goed. Ik werd mede door Jurgen een soort huisconferencier van Willem II. Er ontstond een vriendschap. Op de tribune jubelde ik voor de tricolores. Maar eigenlijk meer voor Jurgen.

De afgelopen twee seizoenen trainde Streppel bij SC Heerenveen, waar ik een paar keer ben uitgenodigd. Ruim tweehonderd kilometer rijden, maar vriendschap kent geen afstand. Ik zong het Friese volkslied mee en juichte voor zijn club.

Komend seizoen heeft Streppel nog geen club. Hij heeft de komende weken enkele gesprekken links en rechts. Ook eentje met een club uit Australië. 'Kom je dan ook kijken, Andy?'
Ik stond niet meteen te juichen.

Meer berichten