De leden van de 'Leerloods aan tafel' zijn bezig met hun passie (foto: Lia van Gool)
De leden van de 'Leerloods aan tafel' zijn bezig met hun passie (foto: Lia van Gool)

Leerloods zet mensen in hun kracht

Op het industrieterrein van Dongen, verscholen achter een grote bouwmarkt, is de Leerloods gevestigd. Bas Wisse vertelt het verhaal achter de Leerloods.

DONGEN - "De Leerloods is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar hun talent. Wij geven mensen met een uitkering intensieve ondersteuning zodat zij zich ontwikkelen richting de arbeidsmarkt. Zowel Nederlandse mensen die geen werk hebben als statushouders kunnen bij de Leerloods terecht," legt Bas Wisse uit. Het concept Leerloods draait binnen meerdere gemeenten. "Belangrijk is dat wij maatwerk creëren voor de deelnemers." Alle deelnemers krijgen individuele coaching en maatwerk-training. Het doel voor de statushouders die meedoen, is Nederlands leren, verbindingen maken met Nederlandse mensen en ontwikkelen om toe te treden tot de arbeidsmarkt." Sommigen volgen een alfabetiseringsproject, anderen halen het staatsexamen Nederlands. "De verhalen zijn verschillend, de passie om wat te bereiken, komt overeen," vertelt Bas. De toegevoegde waarde van de Leerloods is, dat er één op één gewerkt wordt. "Er is intensief individueel contact en interactie. Zo krijg je veel gedaan." De verhalen van de kandidaten die bij de Leerloods komen zijn soms heftig. Ondanks die ervaringen, kijken de deelnemers vooruit, met zicht op de toekomst. "Het werken bij de Leerloods geeft voldoening. Het is mooi om mensen in hun kracht te zien."

Eén van de instrumenten binnen het concept Leerloods is de 'Leerloods aan tafel'. "De 'Leerloods aan tafel' bestaat uit een groep kandidaten, met een passie voor koken. Leerloods aan tafel is een soort cateringbedrijf, voor eten 'met inhoud'. De leden komen uit Syrië, Eritrea en Somalië. Het zou mooi zijn als deze mensen de kans krijgen om bij een cateringbedrijf te gaan werken." Eén deelneemster heeft momenteel, als een tussenstap, een werkervaringsplaats bij de gemeente. "Zij doet werkervaring op in de keuken van de gemeente." Regelmatig verzorgt de Leerloods aan tafel catering voor verschillende gelegenheden. "Laatst hebben zij voor meer dan 100 mensen gekookt bij een evenement."

De Leerloods aan tafel doet dit jaar ook mee aan de Verrassend Dongen-dag op 21 mei (tweede Pinksterdag). "Zij staan op Heuvelpark, met een kraampje vol traditionele gerechten." Deze gerechten worden door de vrouwen thuis gekookt. "Dat vinden zij het prettigst. Zo komen de gerechten deze dag letterlijk bij 's mam uit de keuken en passen bij het thema van Verrassend Dongen."

tekst/foto: Lia van Gool

Voor meer informatie over de Leerloods:

www.leerloods.nl

Meer berichten