Peter Sprangers bij zijn asperges (foto: Jessica Voets). Bent of kent u iemand met een inspirerend verhaal? Neem dan contact op via: jes@jessicavoets.nl
Peter Sprangers bij zijn asperges (foto: Jessica Voets). Bent of kent u iemand met een inspirerend verhaal? Neem dan contact op via: jes@jessicavoets.nl (Foto: jessica voets)

JES!-interview De natuurlijke levensstijl van Peter

Zeven jaar geleden kocht Peter Sprangers samen met zijn vriendin Silvie Haagh een stuk grond aan de rand van Dongen en Oosterhout. Hij wilde een plek creëren waar hij zonder gebruik van chemische middelen, lekker en gezond voedsel voor zichzelf en anderen kan verbouwen. Om zo terug te gaan naar een natuurlijke levensstijl en hiermee iets goeds te doen voor zichzelf én onze aarde.

REGIO - En zo ontstond naast de manege, aan de Kanaaldijk Noord in Dongen, PSSH Vruchtenparadijs. PSSH, naar de initialen van zowel Peter als Silvie, die hem in het proces ondersteunt. Op dit grondstuk teelt Peter biologische producten, die hij zelf 'onbespoten' noemt. Maar het gaat verder dan dat. Peter gebruikt namelijk geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen, heeft een eigen waterput, wekt zijn energie op middels zonnepanelen en gebruikt zelfs géén machines. 'Back to basic' dus! Dit alles, om moeder natuur niet te belasten, maar juist te eren: "We willen graag telen zoals we denken dat de aarde het bedoelt heeft.", aldus Peter.

Wetenschappers zijn het er vaak niet over eens of onbespoten producten nu werkelijk beter zijn voor onze gezondheid en omgeving. Soms doen mensen biologisch telen ronduit af als onzin. Peter: "Er worden sinds zo'n 50 jaar chemische middelen gebruikt om onkruid, schadelijke insecten en schimmels te bestrijden. In de loop der tijd zijn veel van deze middelen verboden geraakt, en dat is niet voor niets. Het is schadelijk voor het milieu, de natuur en de gezondheid van de mens. Dat lijken me voldoende argumenten om in te zien dat de mens niet is gemaakt om chemische middelen tot zich te nemen."

In de tuin zien we diverse fruitbomen, ruik je citroenmelisse en zijn er ook asperges. Peter teelt voor zichzelf, voor voedselcollectief Goeie Kost en zijn vaste klanten, die op maandag, woensdag en vrijdag welkom zijn. Nog wel, want waarschijnlijk gaat zijn tuin plat, en wordt deze vervangen door een nieuwe autoweg: de N629. Peter reageert hierop vriendelijk, doch duidelijk: "Ons wegennet zit overvol. De mens gaat voor gemakkelijk en goedkoop, waardoor producten uit voordelige landen zoals China moeten komen. Dit typeert onze samenleving wel. Maar moet het echt van zó ver komen voor die euro minder?"

Maar wat kunnen wij doen, als we willen bijdragen aan een betere wereld? Peter: "Als je iets wilt veranderen dan hoef je niet veel extra's te doen. Je kunt wel wat dingen (na)laten. Je kunt vaker de auto laten staan, alternatief vervoer nemen en producten kopen die van dichterbij komen, zonder chemische bewerkingen. " Terug bewegen dus, net als Peter, naar een natuurlijkere levensstijl…

tekst/foto: Jessica Voets

Meer berichten