JES!-column: Gewoon Dongen

Vorige week hoorde ik op Omroep Brabant dat ik in de gewoonste plaats van Nederland woon. Ik woon namelijk in Dongen. En in dit gewoonste dorp van ons land gebeurt niet zo veel ongewoons.

De redactie van Quest magazine heeft hier 'objectief' onderzoek naar gedaan en reikte aan Dongen zelfs een 'Gewoonste plaats van Nederland-Award' uit. Dongen heeft namelijk een gemiddeld bewonersaantal, er is weinig criminaliteit en ook het inkomen, het opleidingsniveau en zelfs de namen van de inwoners zijn gewoon te noemen. We hebben zes van de tien meest gangbare straatnamen van Nederland, de meest voorkomende winkels en ook onze plaatsnaam is gewoon te danken aan ons riviertje de Donge.

Ik ben zo'n tien jaar geleden vanuit Tilburg in Dongen komen wonen. Ik wilde graag naar een dorp en geniet dan ook van de rust. Maar wat vind ik eigenlijk van dit dorp? Is het inderdaad zo gewoon?

Ook al is Tilburg maar zo'n vijftien kilometer verderop, ik heb best wel even moeten wennen aan de Dongense gewoonheid. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat het voor Dongenaren heel normaal is om tijdens een gesprek al snel te vragen: "In welke wèk wonde gij?" Of: "In welke stroat wonde gij?"

Ik dacht: Waarom vraag je dat? Ik ken je helemaal niet! Sta je dan straks ineens voor mijn deur? Voor Dongenaren is dit echter een hele normale manier van contact maken. Maar waarom je wijk of straatnaam nu zo bijzonder interessant is? Ik ben er nog steeds niet achter!

Ook merkte ik dat het voor iemand die geen kinderen heeft en zoals ik 'import' is in Dongen, het niet zo gewoon is om in de 'inner circle' van de Dongenaren te komen. Vele mede 'import-kornuiten' delen deze mening, dus zijn we gezellig met elkaar vriendjes geworden.

Wat in Dongen ook normaal is, is het enorm bruisende verenigingsleven. Volkomen gewoon. Of onze vriendelijke burgemeester. Heel (bijzonder) gewoon. En wat ik het leukste gewone aan Dongen vind, is het hartelijke 'hallo' op straat. Vrijwel iedereen groet elkaar in de wijk. Waar is dat tegenwoordig nog gewoon?

In Dongen dus. Bijzonder gewoon!

Tekst: Jessica Voets www.rozoradio.nl/jes

Meer berichten