Maarten van der Weijden Zijn ultieme doel is het zwemmen van de 11stedentocht. Bijna 200 km zwemmen langs 11 steden in Friesland. Een unieke prestatie en een uniek evenement, tien jaar nadat hij een gouden medaille won op de Olympische Spelen in Beijing!  foto Elfstedenbrug Gytsjerk
Maarten van der Weijden Zijn ultieme doel is het zwemmen van de 11stedentocht. Bijna 200 km zwemmen langs 11 steden in Friesland. Een unieke prestatie en een uniek evenement, tien jaar nadat hij een gouden medaille won op de Olympische Spelen in Beijing! foto Elfstedenbrug Gytsjerk (Foto: niels de vries)

'Net zo ver als van Leeuwarden naar Waspik!'

OOSTERHOUT - Vier januari 1997 werd de laatste Elfstedentocht gereden, op schaatsen. In augustus van dit jaar zal de Elfstedentocht opnieuw plaatsvinden. Niet op het ijs, maar in het water. 'Onze' olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden zal van zaterdag 18 augustus tot en met maandag 20 augustus de volledige Elfstedentocht zwemmend afleggen om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. De voorbereidingen voor zijn 11stedenzwemtocht lopen op schema.

Maarten woont dan wel in Waspik, net buiten het verspreidingsgebied van Het Kanton, trainen doet hij bijna dagelijks in het wedstrijdbad van de Warande in Oosterhout. Afgelopen week bekende hij nog dat de afstand die hij in Friesland gaat zwemmen, hem wel een beetje beangstigd: "Als ik voor een meeting in Leeuwarden ben geweest en ik rij naar huis, tikt de kilometerteller de 200 aan, als ik thuis ben. En dan heb ik voor mijn gevoel lang in de auto gezeten!'

Maarten zwemt zo veel als mogelijk de bekende schaatsroute van 200 kilometer langs de bekende Friese steden: Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. Na drie dagen zwemmen finisht hij in het centrum van Leeuwarden. In elk van de elf steden kunnen mensen een stuk met Maarten meezwemmen, vinden leuke evenementen plaats en wordt stil gestaan bij het goede doel. Daarbij zullen ook alle Ambassadeurs van de 11stedenzwemtocht hun opwachting maken.

Amsterdam-Leeuwarden

Maarten laat niets aan het toeval over om de zwemtocht goed te kunnen volbrengen. Dat begint natuurlijk met voldoende trainen. Daarom zwom hij al verschillende lange tochten. In maart nog verbeterde hij het wereldrecord 24 uur zwemmen, in de Warande. Volgende week maandag, dinsdag en woensdag - twee maanden voor de 11stedenzwemtocht - staat een lange trainingstocht van het centrum van Amsterdam naar het centrum van Leeuwarden gepland. Bij elkaar een test van zo'n 143 kilometer over het IJ, IJmeer, Markermeer, IJsselmeer en via Stavoren en Bolsward naar Leeuwarden.

Innovaties en medische begeleiding

Tijdens de 11stedenzwemtocht in augustus maakt Maarten gebruik van de laatste technische snufjes en technieken. Zo slikt hij een thermometerpil, zodat zijn begeleidingsteam tijdens het zwemmen continue zijn kerntemperatuur kan monitoren. Indien nodig zal hij zichzelf met een verwarmd zwempak - een wetsuit met warmtegraden - op temperatuur houden. Bovendien draagt hij een speciale zwembril met licht in het glas. Daarmee krijgt hij tijdens het zwemmen lichttherapie en kan hij eenvoudiger wakker blijven.

Alleen zwemmen is natuurlijk niet genoeg. Kankerpatiënten hebben er pas wat aan als we gezamenlijk zoveel mogelijk geld binnenhalen voor onderzoek.

Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden

Meezwemmen kan

Ruim 500 enthousiaste zwemmers hebben zich al aangemeld om in een van de 11 Friese steden een of meerdere keren met Maarten mee te zwemmen. Meer deelnemers zijn van harte welkom. Voor het kleine bedrag van 11 euro kunnen zwemmers in iedere stad 500 meter of 2 km. meezwemmen. Maarten vraagt deelnemers zich maximaal in te zetten om zich voor 1.000 euro te laten sponsoren. Meld je aan op www.11stedenzwemtocht.nl.

Meer berichten