Column Andy Marcelissen: Bruiloftentijd

Foto: Casper van Aggelen

Na enkele mindere jaren durft men gelukkig weer volop te trouwen. En dat komt goed uit, want ik ben sinds enkele jaren beëdigd trouwambtenaar. En ik blijf graag bezig. Jonge stelletjes wagen weer wat makkelijker de grote stap. Maar ook oudere setjes die voor de tweede keer een poging doen. Eén op de drie huwelijken mislukt, dus die hebben ze dan al achter de rug. Ik zeg dan ook vaak tegen deze mensen dat het met hun volgende twee huwelijken wel snor zit.

Het is een mooie tijd en ik vind het een eer om zo'n belangrijke rol te spelen bij het bezegelen van de liefde tussen twee mensen. Het is een bevestiging, om een toekomst vol rozengeur en secondelijm tegemoet te kunnen zien. Uiteraard doe ik dat niet op de traditionele wijze. Ik maak er geen potje van, maar het aanstaande bruidspaar kan er vanuit gaan dat de humor centraal staat bij de zogenaamde plechtigheid.

De bruid en bruidegom kunnen een zeer informele ceremonie verwachten met veel interactie en een hoogwaardig getint persoonlijk verhaal, zonder daarbij de bijbehorende protocollen over te slaan.

Ik maak het huwelijk niet belachelijk, maar zorg voor een uur lang vermaak waarbij de lach ten alle tijden wint van de onvermijdelijke tranen. Als de rook is opgetrokken is alle spanning verdwenen en vlijen de feestgangers zich in een sfeer van genieten en nagenieten. Tevreden hang ik dan mijn toga op. Eigenlijk ben ik het mooiste geschenk dat ze elkaar kunnen geven.

Ik verbind jaarlijks tussen de 20 en 25 stellen in de echt. En elk koppel krijgt bij mij de aandacht die het verdient. Soms bereid ik meerdere huwelijken tegelijk voor. Het is dan niet eenvoudig om de processen van elkaar te onderscheiden. Maar ik werk zeer geordend. Het gebeurt wel eens dat ik op één dag voor een drietal huwelijken met dertig verschillende mensen contact heb. Toch gaat dat nooit mis.

Dat gold niet voor een vrouw die vorig jaar voor de derde keer ging trouwen. Als trouwambtenaar was ik getuige van het moment dat ze aan haar aanstaande echtgenoot vroeg: 'Wil je de rits van mijn trouwjurk even dicht doen, Roel?' Waarop hij antwoordde: 'Ik ben Ronald.'

Meer berichten