In een zaal met bijna 450 stoelen vallen de tientallen bezoekers in het niet. Het was niet echt druk in De Bussel.
In een zaal met bijna 450 stoelen vallen de tientallen bezoekers in het niet. Het was niet echt druk in De Bussel. (Foto: )

'Maar waar blijft het publiek dan?'

door Casper van Aggelen

OOSTERHOUT - Het hart van de drieband-biljartwereld klopte afgelopen weekend in Oosterhout. Theater De Bussel was omgebouwd tot een prachtige wedstrijdarena met vier grote tafels, de presentator van dienst had een kek tijgerprint-colbertje aangetrokken en de mexican wave werd op verzoek ingezet. De wil voor een mooie biljartambiance was er wel, 'maar waar blijft het publiek dan?' vroeg organisator Ad Smout zich vertwijfeld af.

'In en om Oosterhout staan zoveel grote matchtafels, dan zou je toch denken dat voor zo'n toptoernooi ook wel veel publieke belangstelling bestaat. Het is al beter dan vorig jaar, maar het valt stiekem toch nog steeds tegen', bekent Ad in de foyer van De Bussel. Ondertussen maken Oosterhoutse teams zich op om het tweede deel van de halve finales te spelen, op deze zondagmiddag. Voor de gemiddelde driebandleek zijn Ad Broeders en Frans van Kuijk de toppers die op deze zondag aan het blauwe laken staan, maar hoe anders was het een dag ervoor. Als zelfs de godfather van het driebanden - Raymond Ceulemans - in de zaal zit, dan zal het wel bijzonder zijn.

Het was al zo vaak net misgegaan in finales om het kampioenschap en in de bekerfinale, dat de biljarters van D'n Hoek uit Zundert 'de eeuwige tweede' werden genoemd. Maar zaterdagavond was het eindelijk raak: Roland Forthomme, Peter Ceulemans, Barry van Beers, Roland Uijtdewillegen en Raymon Groot mochten de grote beker omhoogtillen in de arena van De Bussel. Jan van Kerkoerle, de 75-jarige teamcaptain, kon zijn emoties nauwelijks verbergen.

De finale van de bekercompetitie, waarin aanvankelijk honderd teams van start gingen, werd gespeeld tussen STZ Zundert en L&B Ledermode. Peter Ceulemans maakte laat op de zaterdagavond de winnende carambole in de vijfde set van de partij tegen Dave Christiani. De wedstrijd duurde dusdanig lang dat de beelden die NOS Studio Sport maakte, pas in de uitzending van de volgende dag een plekje kregen.


"We hebben er lang op moeten jagen, maar eindelijk hebben we een grote prijs'', zei Roland Forthomme met een brede lach. Peter Ceulemans: "ik kan niet zeggen hoe ik het heb gedaan en hoe gelukkig ik hiermee ben.'' Barry van Beers en Roland Uijtdewillegen deelden in de vreugde met Jan van Kerkoerle, die al sinds de vorige eeuw het boegbeeld en met Hans Snellen drijvende kracht is achter het team. En Raymon Groot neemt afscheid met een fantastische prijs. De Noord-Hollander verlaat het team, omdat hij naar Amerika emigreert om zijn grote liefde achterna te reizen.

Meer berichten