De Bierista Bieropleiding is speciaal voor vaderdag in de aanbieding.
De Bierista Bieropleiding is speciaal voor vaderdag in de aanbieding. (Foto: )

Bier is booming; wat zijn de biertrends voor deze zomer?

Wist je dat ons land al meer dan 550 bierbrouwerijen telt? Dat is veel meer dan in het typische bierland België. Kortom, bier is hot! Met de zomer voor de deur kijken we wat de komende periode de biertrends zijn.

Regio - Bierista en bierkenner Alain Schepers ziet vooral de populariteit stijgen van alcoholvrije bieren en de zogenaamde Session Ales. "Session Ales zijn bier met een laag alcoholpercentage, maar boordevol smaak. Dat zijn soepele bieren waar je makkelijk nog een glas van bestelt." Opvallend is de groei van alcoholvrij bier. "We gaan met z'n allen steeds bewuster om met alcohol. We kiezen onze momenten om te genieten van bier met alcohol. Soms is dat moment er niet en is alcoholvrij een prima alternatief. De nieuwe generatie bieren zonder alcohol zijn uitstekend, al proef je wel het verschil met een alcoholhoudend bier."

Niet alleen verschijnt er alcoholvrije pils, radler en weizen op de markt. Ook de ambachtelijke brouwers ontdekken alcoholvrij en alcoholarm bier. "Er zijn verschillende zeer geslaagde voorbeelden te noemen van kleine brouwers die prachtige alcoholvrije bieren hebben gebrouwen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de Playground IPA van vandeStreek bier uit Utrecht en de CraAzy IPA van Muifelbrouwerij uit Oss." Een trend in bierland is de opkomst van bier in blik. "Blik is een perfect verpakkingsmateriaal voor bier. Het is duurzamer dan glas en omdat het licht- en luchtdicht is, blijft je bier langer vers. Zeker voor bieren met een hoppig karakter is blik perfect", legt Schepers uit. "Het is wel even wennen. Bij blik denken we snel aan zwervers, hoogalcoholische bieren waar je snel dronken van wordt of aan Schultenbräu. Nu steeds meer brouwers de stap naar blik zetten, lijkt een doorbraak aanstaande."

Omdat bier zo booming is, is er ook veel honger naar kennis over bier. De Bierista Bieropleiding geeft de bierliefhebber kennis om nog meer van bier te genieten. "Het is een online opleiding, dus je doet 'm gewoon thuis vanuit je luie stoel. Aan het eind moet je vragen beantwoorden en als je dat goed doet verdien je een Bierdiploma. De cursus geeft je basiskennis over bier, tal van leuke weetjes en feitjes en je weet in het vervolg welk bier bij jouw smaak past. Onderdeel van de opleiding is bier proeven. Dat doe je ook thuis, want iedere cursist krijgt een Bierista Bierpakket opgestuurd met twaalf verschillende bieren. Het blijkt dat dit een ideaal cadeau is voor verjaardagen, jubilea en natuurlijk voor Vaderdag." Je betaalt nu geen €125 maar tijdelijk slechts €99 voor de Bierista Bieropleiding. Ook heeft Bierista een luxe cadeauverpakking voor dit prachtige cadeau. Meer informatie staat op de website www.bierista.nl/bieropleiding.

Meer berichten