Foto: Foto:

Jes!-column Jessica Voets: Inspirerende kids

Een tijdje terug werd deze Dongense (ik dus ;-) ) vanuit TEDxBreda gevraagd om te jureren bij het Orion Lyceum. Dit Bredase lyceum houdt er een bijzondere manier van onderwijs op na: de kinderen worden ruim ondersteund in hun persoonlijke ontwikkelingsproces én er wordt op een creatieve manier lesgegeven. Zo werden de leerlingen beoordeeld op een buitenlandse taal door middel van het geven van presentaties. Bezield door de wereldwijde TED Talks, die je wellicht kent van de inspirerende filmpjes via Youtube, werden hier nu de zogenaamde Orion Talks gehouden.

En daar zat ik dan, zo'n twee weken geleden, als 'heus' TEDxBreda jurylid.

De veertien tot zestienjarige leerlingen uit 3 havo/vwo, gaven korte presentaties in het Engels, Spaans, Duits, Frans en zelfs in het Russisch. Het is al spannend genoeg wanneer je presenteert in het Nederlands, laat staan in een andere taal! Daarnaast zetten sommige verhalen me écht aan het denken. Het ging onder andere over plastic afval, minder vlees eten en zelfs over manipulerende teksten op producten of in reclame. En of dat nog niet genoeg was, waren er twee presentaties die ervoor zorgden dat ik een brok in mijn keel kreeg.

Zo vertelde een jongedame over het belang van het Jeugd Sport Fonds. Daarbij ging ze nog een stap verder door zichzelf bloot te geven. Toen hun gezin namelijk in de financiële problemen zat, hebben zij en haar zusje gebruik gemaakt van het Jeugd Sport Fonds, waardoor ze zo toch konden sporten. Hoe moeilijk moet het voor deze dappere meid zijn geweest om dit aan een zaal voor toehoorders te vertellen. Dat noem ik nou lef!

Een ander meisje deed haar verhaal over depressie. Ze vertelde dat ze zelf lang depressief is geweest, wat dat inhoudt, en hoe ze er (via therapie) mee om heeft leren gaan. Jeetje, ik kreeg er kippenvel van. Wat een openheid en power!

Toen ik vertrok voelde ik me positief geraakt: wat een mooie, inspirerende jonge mensen had ik gezien. Ik kwam om te jureren, om zo hen wellicht iets te leren. Maar misschien was ík wel degene die er het meest uit heeft geleerd…

Meer berichten