Links op de foto: Ans, de helft van het Superduo Anja/Ans, aan het werk in de kledinghoek van Kringloopwinkel Oosterhout (rechts)
Links op de foto: Ans, de helft van het Superduo Anja/Ans, aan het werk in de kledinghoek van Kringloopwinkel Oosterhout (rechts) (Foto: )

"Veel meer dan een kringloopwinkel"

Door Ron van Kuijk

Kringloopwinkel Oosterhout

Kringloopwinkel Oosterhout aan de Keiweg 76 is veel meer dan een gewone winkel. Je kunt er terecht voor allerhande spulletjes die zo een tweede leven krijgen, maar daarnaast heeft de onderneming van eigenaresse Bloem Constanje ook een grote maatschappelijke relevantie.

OOSTERHOUT - Kringloopwinkel Oosterhout ondersteunt goede doelen zoals KiKa, Stichting Wereldvrede, IFAW en de Voedselbank en biedt ook ruimte aan mensen die een taakstraf moeten uitvoeren voor de Reclassering of kinderen die er terecht komt vanwege afspraken met de Kinderbescherming.

Bloem Constanje vertelt: "Klanten kunnen hier een bijdrage achterlaten voor KiKa die zich inzet in de strijd tegen kinderkanker. Spulletjes waarvan de waarde moeilijk is in te schatten, mogen ze dan meenemen in ruil voor een kleine bijdrage. Ook mensen die het niet breed hebben en toch iets uit ons aanbod nodig hebben, helpen we op die manier verder. Zij doneren dan wat ze kunnen missen. En wie een plastic tasje nodig heeft om de koopwaar in mee naar huis te nemen, mag ook iets in het KiKa-potje stoppen."

Vanuit de Kinderbescherming zijn er ook jeugdigen die hun taakstraf of begeleidingstraject bij Kringloopwinkel Oosterhout voldoen. "Maar we hebben ook regelmatig middelbare scholieren die hier hun snuffel- of maatschappelijke stage afwerken en leerlingen die hier terecht komen via het praktijkonderwijs. Ze leren hier heel veel over hoe een bedrijf werkt en wat je kunt bereiken als je in een team met elkaar samenwerkt." Kringloopwinkel Oosterhout is volgens Constanje zelfs een ontmoetingsplek voor ouderen: "De ouderen van het naastgelegen Zorgcentrum Doelen lopen hier regelmatig binnen. Het is nog net geen theekransje, maar wel altijd heel gezellig. Ik probeer zelf zo veel mogelijk in de zaak te staan. Mijn vader Eddy helpt waar nodig. Maar zonder mijn vrijwilligers ben ik nergens. Het is één grote familie. Dat merk ik ook aan de mensen die hier voor een lichte taakstraf komen. Als die erop zit, blijven ze vaak hangen als vaste vrijwilliger."

Leuk om te vertellen: vaste klanten die mij ook soms helpen, volle bus, te leuk om te zien, mee uitladen, mee opruimen, 1 man, menneer de bakker, hij brengt ook altijd taart en croissantjes, neemt mee wat ie over heeft, om aan kringloop.

Meer berichten