Veel Brabantse ondernemers zijn duurzaam bezig met de toekomst van ons eten. FOTO: VisitBrabant.
Veel Brabantse ondernemers zijn duurzaam bezig met de toekomst van ons eten. FOTO: VisitBrabant. (Foto: Visit Brabant)

De toekomst van ons eten: samen spelen, samen delen

De deskundigen zijn het erover eens: als wij over een aantal jaar nog gezond, eerlijk en voldoende voedsel willen eten, dan moet het voedselsysteem echt veranderen.

OOSTERHOUT - Het voedselsysteem zoals het zich in de vorige eeuw heeft ontwikkeld, is niet te handhaven in de nieuwe tijd. Geïndustrialiseerde landbouw en veeteelt putten de planeet uit. Tegelijkertijd leidt het westers dieet met teveel suikers, zout en verkeerde vetten tot een epidemie van overgewicht en voeding gerelateerde ziekten. En met het jachtige leefpatroon, altijd druk druk druk, staan we te weinig stil bij wat eten in het dagelijks leven kan betekenen. Namelijk een moment van rust en van verbinding met onszelf en de directe omgeving. Samen aan tafel even genieten van lekker eten en van elkaars gezelschap, is een waardevol goed.

Herenboeren

Gelukkig zijn er veel Brabantse ondernemers die duurzaam met de toekomst van ons eten bezig te zijn en daarbij rekening houden mens, dier én milieu. 'Herenboeren' uit Boxtel is een mooi voorbeeld. Zij tonen aan dat de productie van het dagelijks eten anders, beter en vooral duurzamer kan. Dat doen ze met de ontwikkeling van zogenaamde Herenboerderijen. Een Herenboerderij is een duurzame, kleinschalige boerderij, eigendom van een coöperatie van ongeveer 200 huishoudens. Zij pachten samen een stuk land en nemen een boer in dienst die met respect voor dier en natuur het eten produceert dat zij graag willen eten. In het Brabantse Boxtel staat de 1e Herenboerderij van Nederland; 150 gezinnen halen er inmiddels ruim de helft van hun wekelijkse boodschappen vandaan. Bij Breda, Tilburg en Helmond zijn de volgende Brabantse Herenboerderijen in oprichting.

Gezonder en bewuster

Door zelf betrokken te zijn bij wat er op de Herenboerderij gebeurt, leren gezinnen waar hun eten vandaan komt, voorkomen ze voedselkilometers en gaan ze gezonder en bewuster eten. De boer zorgt dat voldoende eten wordt geproduceerd als nodig voor de aangesloten gezinnen en voorkomt zo voedselverspilling. En samen met een groep mensen bezig zijn zijn met je eigen voedselproductie verbindt ook nog eens. Net als samen eten. En dat gebeurt allemaal hier in Brabant, de provincie die als eerste in Nederland écht bezig is met de toekomst van ons eten.

Meer berichten