Wethouder René Jansen met de winnares van het Damesbiljarttoernooi in De Herberg: Jacqueline Kennekens
Wethouder René Jansen met de winnares van het Damesbiljarttoernooi in De Herberg: Jacqueline Kennekens (Foto: Lia van Gool)

Biljarten een mannensport? 'Echt nie!'

Biljarten een mannensport? Nee hoor, in Dongen weten ze dat al lang. Vorige week werd namelijk de 37e finale gespeeld van het Damesbiljarttoernooi in De Herberg. Bestuursleden Peter Dingemans en Wim Dirven vertellen waarom het toernooi indertijd georganiseerd werd en waarom het, na zoveel jaren, nog steeds bestaat. Bestuurslid Joke Clemens speelde mee in de finale.

DONGEN - "Ja, vroeger was biljarten echt een mannensport," vertelt Peter Dingemans. "Maar nu al lang niet meer. Het Damestoernooi zoals dat er nu is, is eigenlijk 'een beetje uit de hand gelopen', zeggen Dingemans en Dirven.

Glorietijd

"Eerst was het alleen bedoeld voor Dongense vrouwen, later deden er ook vrouwen uit de omgeving mee. In de glorietijd hadden wij zo'n 100 deelneemsters. Dit jaar speelden 29 dames mee."

De finale-avond is spannend.
Het staat vooraf nog niet vast wie de winnaar wordt.
Duidelijk is wel dat de kampioene van vorig jaar haar titel niet kan prolongeren, want "een wedstrijd blijft onvoorspelbaar."

Ontwikkeling

Dan komen de deelneemsters aan het woord. Jolanda biljart al 40 jaar. "Wij hadden thuis een café en ik vond het leuk om te doen en gezellig. Je probeert je best te doen en beter te worden. De laatste jaren heeft mijn ontwikkeling een beetje stil gestaan, maar ik vind het nog steeds leuk om te biljarten."

Ook Jeanne biljart al heel lang, vanaf 1987. En biljarten een mannensport? "Echt nie!" Ik biljart al heel lang, maar ik kan er nog steeds niks van. Ik ben gaan biljarten omdat een vriendin mij dat vroeg."

"Ik wist niet eens hoe ik een keu vast moest houden, maar deed wel meteen mee aan de finale. Het is trouwens ook al gebeurd, dat ik er in de eerste ronde uit lag. Nu speel ik mijn vierde finale."

Jeanne vertelt lachend wat de vrouwen deden na de eerste finale van het Damesbiljarttoernooi. "Dansen op het biljart! Dat deden wij indertijd. Maar nu niet meer."

De Dongense Jacqueline Kennekens wordt uiteindelijk kampioen 2018. "Na zoveel jaren is het dan toch gebeurd! Ik vind het super. Ik biljart al vanaf het begin hier bij De Herberg. En het is nog steeds leuk."

Petra Heijne, die op de tweede plaats eindigde, deed eigenlijk mee als 'een geintje'. "Ze kwamen een speelster te kort. Daarom heb ik meegedaan en ik kwam in de finale terecht. Ik heb geen enkele partij verloren tijdens het toernooi en nu verlies ik twee wedstrijden…"

Volgend jaar is er weer een Damesbiljarttoernooi in De Herberg, dat staat al vast. De organisatoren willen graag het 40-jarig jubileum halen.

Tekst: Lia van Gool

Meer berichten