Bloem en Tuin bestaat 25 jaar en kijkt tijdens de jubileumeditie naar de toekomst. Foto Bloem en Tuin
Bloem en Tuin bestaat 25 jaar en kijkt tijdens de jubileumeditie naar de toekomst. Foto Bloem en Tuin (Foto: Bloem en Tuin)

Jubileumeditie Bloem en Tuin zoekt het hogerop

Als er iets duidelijk is, is het dat onze tuin verandert. Van traditioneel recht toe recht aan, naar de ultieme plek om tot rust te komen. En tijdens de zilveren jubileumeditie van Bloem & Tuin die van 13 tot en met 22 juli op Landgoed Gulbergen bij Nuenen plaatsvindt , wordt de blik omhoog gericht.

Nuenen - Met ruim 45.000 bezoekers uit binnen- en buitenland en meer dan 120 standhouders is het evenement in 25 jaar uitgegroeid tot het grootste en kleurrijkste buitenevent van de Benelux. En in die tijd is er veel veranderd.

Zo staat de organisatie van Bloem & Tuin staat stil bij enkele toekomstvragen. "De vele ontwikkelingen in de wereld, zoals de klimaatverandering, technologische innovatie en de groeiende bevolking, en kleinere ontwikkelingen, zoals de verstening van tuinen en de toenemende bijensterfte, hebben ook een weerslag op de tuin," vertelt medeorganisator John Geven.

'Verticaal tuinieren'

"Zo kun je je afvragen of er over 25 jaar nog wel een tuin bestaat, of dat tuinieren en het buitenleven in een heel andere vorm plaatsvinden. Misschien wordt de 'traditionele tuin' wel vervangen door (gemeenschappelijke) daktuinen en ontstaan er steeds meer vormen van 'verticaal tuinieren' voor het in stand houden van diverse bloem- en plantsoorten, en daarmee insecten. Of wat te denken van de mogelijkheid om te tuinieren vanuit de ruimte, via satellietbeelden?"

Bewustwording

Geven vervolgt: "Als grootste buitenevenement van de Benelux willen we ook voor deze onderwerpen positieve bewustwording creëren. Vandaar dat we verschillende experts hebben uitgenodigd die meer over deze ontwikkelingen en hun bedreigingen en kansen kunnen vertellen. Denk aan een imker die vertelt over het belang van het bestaan van bijen en een bedrijf dat een natuurvriendelijke bodembedekking heeft ontwikkeld.

Centraal tijdens de 25e editie van Bloem & Tuin staat een wandeling door het natuurgebied Gulbergen. Bezoekers maken kennis met verschillende bloemen en planten, aangelegde tuinen, tuinornamenten en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van buitenleven. Ook is er kunst en design van (veelal) aanwezige kunstenaars te bezichtigen. Verder zijn er demonstraties en specialisten staan klaar om vragen van het publiek te beantwoorden.

www.bloementuin.nl

Meer berichten