Honingbijen
Honingbijen (Foto: CC)

Kijk mee in de bijzondere wereld van de bijen

In het weekend van 14 en 15 juli openen de nodige Nederlandse imkers hun bijenstanden voor het publiek tijdens de vierde Landelijke Open Imkerijdag. Op meer dan tweehonderd plaatsen in het land kan het publiek een kijkje nemen in de bijzondere wereld van de bijenhouderij. Dus ook bij u in de buurt. Enthousiaste imkers vertellen over het fascinerende leven van de honingbij en demonstreren graag wat er komt kijken bij hun mooie hobby.

Wat is er zoal te beleven? Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 40.000 – 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook slingeren van de gewonnen honing, het vangen van of voorkomen van zwermen en inspelen op het weer en de natuur. Vers gewonnen honing is te proeven en te koop. Er is een demonstratie van het trekken van waskaarsen en kinderen kunnen zelf een waskaars maken. Daarnaast is er veel informatiemateriaal over de vele aspecten van het bijenhouden.


Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. We hebben er allemaal wel over gehoord. Onder andere door een gebrek aan drachtplanten lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Ook besteden imkers tijdens de Landelijke Open Imkerijdag aandacht aan de wilde bijen in Nederland. Ze geven voorlichting over het maken van bijenhotels en over wat geschikte bloemen zijn en waarom.

In Made bent u van harte welkom in de bijenstal van het Bijenhoudersgilde Sint Ambrosius in Made aan de Koekoekweg 1 op zaterdag 14 juli a.s. tussen 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Meer informatie is te vinden op www.bijenhouders.nl//landelijke-open-imkerijdag open imkerijdag.

Meer berichten