Het gehele interview met Wesley en Bas is aanstaande zondag van 19.00-20.00 uur te beluisteren bij Jes! via: rozoradio.nl/jes.
Het gehele interview met Wesley en Bas is aanstaande zondag van 19.00-20.00 uur te beluisteren bij Jes! via: rozoradio.nl/jes. (Foto: )

Jes!-interview - Herinnerd worden aan eigen authenticiteit

Bas Roijen en Wesley van Helderen werken bij een wel hele speciale dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking: een plek die mensen via theateropvoeringen helpt herinneren aan hun eigen authenticiteit. Bas legt als kwartiermaker verbindingen voor theaterwerkplaats Tiuri met andere (dans-en theater)gezelschappen en uiteenlopende organisaties. Wesley heeft een verstandelijke beperking en ervaart bij Tiuri een leuke en creatieve dagbesteding, waarbij er wordt uitgegaan van zijn kwaliteiten.

REGIO - Tiuri is gevestigd in Roosendaal en Breda en rekent tot haar spelers ook mensen uit omliggende dorpen als Made, Rijen en Oosterhout. Men ziet er theater maken als avontuur, als iets wat niet vooraf is bepaald, maar gaandeweg ontstaat en waarbij de inbreng van de spelers erg belangrijk is.

Er wordt gewerkt met professionals uit de theaterbranche én begeleiders, die allen uitgaan van de kwaliteiten van de spelers. Deze komen tot uiting via workshops, zomerweken, vrijetijdsgroepen en dagbesteding, met als hoogtepunt natuurlijk de theatervoorstelling!

Speler Wesley heeft het erg naar zijn zin op deze dagbesteding en is er drie dagen per week te vinden. Hij krijgt les in drama, inzicht in mimiek en emoties en leert om zijn lijf losjes te bewegen, zodat hij is voorbereid op het geven van een voorstelling, iets dat hij erg leuk vindt om te doen: "Ik vind het leuk om in een andere rol te kruipen."

"Zo speelde ik laatst bij een voorstelling een vaderfiguur die een meisje betuttelde en haar van allerlei overbodige vragen stelde. Zo wilde ik het publiek laten ervaren dat ze dit beter niet kunnen doen. Mensen met een verstandelijke beperking worden vaak betuttelt en onderschat. Soms kleineren mensen je door je te behandelen als een baby. Maar ik ben een volwassen man van 23 jaar."

Kwartiermaker Bas is het met hem eens en vindt het juist belangrijk om naar kwaliteiten en talenten te kijken, en van elkaar te leren: "Er is een openheid bij de spelers die mensen die geen verstandelijke beperking hebben vaak niet meer hebben. En dat is misschien wel onze beperking: wij hebben het juist afgeleerd om open, eerlijk en authentiek naar elkaar te zijn."

"Onze spelers kunnen fysiek vaak goed uitbeelden wat er in hun omgaat. Deze beeldtaal is een taal die wij als kind allemaal goed konden spreken, maar die wij hebben afgeleerd omdat we steeds cognitiever werden. Maar in onze theatervoorstellingen krijgt deze de ruimte waardoor je een oprechte en authentieke voorstelling krijgt, en je als publiek wordt herinnerd aan je eigen authenticiteit."

Om zo niet alleen van een voorstelling te genieten, maar er zelfs nog -uit onverwachte hoek- iets van op te steken!

www.theatertiuri.nl

Tekst: Jessica Voets

Meer berichten