Tips voor inspirerende verhalen voor deze rubriek kunnen naar: jes@jessicavoets.nl. Luister ook eens naar de Jes! radioshow via rozoradio.nl/jes
Tips voor inspirerende verhalen voor deze rubriek kunnen naar: jes@jessicavoets.nl. Luister ook eens naar de Jes! radioshow via rozoradio.nl/jes (Foto: )

Jes! 'Helden van Breda' zijn gebundeld

In haar zoektocht naar inspirerende voorbeelden van mensen die tot steun zijn voor de samenleving, kwam Anita van der Helm in 2016 op het idee om Bredase heldenverhalen te bundelen. Ze creëerde een divers team van vrijwillige ondersteuners en schrijvers, die zich samen met haar in wilden zetten om via deze bijzondere verhalen anderen te inspireren. En daarmee ontstond vanuit Stichting Present het boek Goed Volk- Helden van Breda, dat afgelopen zaterdag werd gepresenteerd.

REGIO - De kaft hiervan spreekt boekdelen: Je ziet meerdere 'gewone' mussen, en één paradijsvogel in al zijn pracht en praal. Deze schitterende vogel valt op tussen de mussen, maar heeft wel wat 'butsen en deukjes' opgelopen, die met pleisters en verband zijn beplakt en verpakt. Dit staat symbool voor de helden uit het boek: Ook zij hebben weerstand en tegenstand ondervonden, maar dat heeft hen niet weerhouden om zich in te zetten voor hun medemens.

Maar, wat maakt je een held? Anita: "De mensen uit het boek hebben zich gedurende lange tijd onbaatzuchtig ingezet en hebben tegenslagen overwonnen. En idealiter ben je ook gegroeid van je situatie en tegenstand." Uit ruim honderd aanmeldingen werden vijftien helden geselecteerd, waaronder Marcel van der Mast.

Marcel heeft een baan, is mantelzorger voor zijn vrouw, AED-vrijwilliger, en zet zit op diverse manieren onbetaald in voor zijn buurt. Daarnaast is hij samen met zijn vrouw oprichter en vrijwilliger voor Club Kruimel, een initiatief dat gratis kleding en speelgoed geeft aan kinderen met een verstandelijke beperking. Dit is ontstaan doordat het speelgoed en de kleding van zijn jongste zoon, vanwege zijn verstandelijke beperking en autistische stoornis, een kort leven was toebedeeld. Doordat hij door zijn stoornis bijvoorbeeld moeilijker kon omgaan met veranderingen, maakte hij regelmatig spullen stuk.

Toen Marcel en Carola merkten dat veel gezinnen in eenzelfde soort situatie verkeerden, besloten ze te helpen. Ze startten met het inzamelen van kleding en speelgoed voor anderen, wat vervolgens uitgroeide tot Club Kruimel.
Marcel: "Het voelde onwerkelijk om te worden gezien als een held, want wat ik doe is voor mij vanzelfsprekend. Maar nu ben ik gaan zien dat het vrij bijzonder is. Ik ben daardoor eigenlijk best wel trots."

En als het aan Anita van der Helm ligt, eindigt het niet met deze Bredase helden: "We kunnen in de toekomst wellicht ook bijzondere verhalen uit Oosterhout, Dongen of de regio optekenen. Brabantse helden dus."

En zo zijn de butsen en deuken die je opdoet in het leven, juist iets wat je kunt transformeren en in kunt zetten voor jezelf en anderen. Want, hebben we niet allemaal een prachtige paradijsvogel in ons?

www.heldenvanbreda.nl

tekst: Jessica Voets

Meer berichten