V.l.n.r. Maria Huyben, Beppie Jespers en Mari Huyben bij de door hen gemaakte kunstwerken (foto: Lia van Gool'
V.l.n.r. Maria Huyben, Beppie Jespers en Mari Huyben bij de door hen gemaakte kunstwerken (foto: Lia van Gool' (Foto: lia van gool)

Waar een klein dorp groot in kan zijn

Elk jaar organiseert de WAKO (Werkgroep Amateurkunst Oosteind) een expositie in het Oostquartier in Oosteind. Voorzitter Mari Huyben (voorzitter), Maria Huyben en Beppie Jespers vertellen over 'hun' tentoonstelling.

OOSTEIND - "Wij organiseren deze tentoonstelling al vijftien jaar. Er waren mensen in De Bolder geweest, daar is het idee ontstaan." Aan de tentoonstelling werken alleen mensen uit Oosteind mee.

In dit jubileumjaar mogen alle deelnemers een gast uitnodigen, die niet van Oosteind komt. Hierdoor is het aantal deelnemers veel groter en is de expositie gevarieerder dan andere jaren.

Maria maakt keramiek, dat gebakken wordt met een Japanse craquelé-techniek, het zogenaamde Raku-stoken. "Op zondagmiddag tijdens de expositie is er een demonstratie. Het keramiek komt, na het roken, bijna doorzichtig uit de ton. Dat is spectaculair om te zien."

Beppie werkt met glas. Eerst maakte zij glas-in-lood. "Nu ben ik bezig met een techniek van glas smelten. Daar zijn al leuke dingen uitgekomen." Beppie gebruikt altijd hetzelfde glas, vertelt zij. "Anders klapt het kapot." Smid Mari laat een schaatser zien, die hij heeft gemaakt, echt prachtig.

Terug naar de expositie. "Er is een heel breed aanbod, bijna teveel om op te noemen," vertellen de drie. "Zo hangen er gewone schilderijen en schilderijen waar gebruik is gemaakt van een techniek die pretex heet, te zien, er is een zilversmid en ook zijn er glazen sieraden, tekeningen foto's te bewonderen en er is poëzie van dichter Axel Kruse."

De tentoonstelling is gratis toegankelijk. Om aan geld te komen om weer een nieuwe een expositie te organiseren, is er een loterij. "De deelnemers aan de expositie stellen prijzen beschikbaar." En, zo vertellen de drie lachend, "door een aantal vaste deelnemers wordt elk jaar een appeltaart gebakken. Bezoekers kinnen een kopje koffie met appeltaart kopen aan de bar. En er is zelfs wel eens een appeltaart bij opbod verkocht voor 20 euro!"

Mari, Maria en Beppie zijn trots op 'hun' tentoonstelling. "De sfeer is altijd goed. Op zondag is er vaak een soort reünie. Dan komen er veel mensen die altijd in Oosteind hebben gewoond. We hebben een vaste groep deelnemers, die elk jaar terugkomen. Het leuke is dat je die mensen ziet groeien in de loop der jaren."


De expositie van WAKO laat zien waar een klein dorp als Oosteind groot in kan zijn. "Bezoekers vinden altijd wel iets dat zij leuk vinden. Als mensen dat willen, mogen zij hun kunstwerken ook verkopen." De expositie is open op vrijdag 5 (20.00 uur-22.00 uur), zaterdag 6 (11.00 uur-18.00 uur) en zondag 7 oktober 2018 (11.00 uur-17.00 uur), in het Oostquartier in Oosteind. Voor meer informatie:

https://wako-oosteind.nl

Door Lia van Gool

Expositie in Oosteind

Meer berichten